İstinaf mahkemesi, 18 madencinin hayatını kaybettiği Ermenek Katliamı’na ilişkin davada verilen cezaları az buldu. Maden sahibi, ruhsat sahibi ve teknik nezaretçiye 19’ar yıl 3’er ay hapis cezası verildi

Ermenek davasında verilen cezalar arttı

Karaman Ermenek’te Has Şekerler Madencilik’e ait kömür ocağında 28 Ekim 2014’te yaşanan, 18 maden işçisinin yaşamını yitirdiği işçi katliamıyla ilgili davada, istinaf mahkemesi kararını açıkladı. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği cezayı az bulan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, madenin sahibine, işletmecisine ve daimi nezaretçiye verilen cezaları artırdı. Bu kararla birlikte, Türkiye tarihindeki maden katliamlarında ilk kez bir ruhsat sahibi cezalandırılmış oldu. Öte yandan cezalar olası kasttan değil, bilinçli taksirden verildi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava geçen yıl temmuz ayında sonuçlanmış, mahkeme ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar’ı 13 yıl 9 ay, ruhsat sahibi olan Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi’nin o dönemki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey’i 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi Ali Kurt 13 yıl 9 ay, maden mühendisi Cemile Karaca 6 yıl 8 ay, daimi nezaretçi Yavuz Özsoy ise 18 yıl 9 ay hapis cezası almıştı.

İstinaf mahkemesi cezaları az buldu
Madenci yakınlarının avukatları kararı temyize götürdü. Dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, olayı ‘bilinçli taksir’ olarak değerlendirdi, ama bazı sanıklara verilen cezaları az buldu. Mahkeme, Has Şekerler patronu Saffet Uyar, ruhsat sahibi Abdullah Özbey ve teknik nezaretçi Ali Kurt’un aldığı cezaları 19’ar yıl 3’er ay hapis cezasına yükseltti. Daimi nezaretçi Yavuz Özsoy’a 21 yıl, Cemile Karaca’ya ise 14 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Abdullah Özbey, Ali Kurt ve Saffet Uyar’ın tutukluluk halleri ile Yavuz Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi.

Av. Yılmaz: Cezanın yükseltilmesi olumlu
Madenci yakınlarının avukatlarından olan Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Av. Murat Yılmaz, sendika.org’a verdiği demeçte, Türkiye’de ilk kez bir maden katliamında ruhsat sahibinin de ceza almasının önemine dikkat çekti. ‘Olası kast’ yerine ‘bilinçli taksir’den ceza verilmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti: “Davanın başından beri sondaj makinesinin alınmadığını, bu işi yapanların işçilerin hayatını bile bile tehlikeye attıklarını söylüyoruz. Tüm beyanlarımıza rağmen Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi bilinçli taksire karar verdi. İstinaf da aynı görüşte olsa da cezayı az buldu. Olası kast denilmese de cezanın yükseltilmesini olumlu karşılıyoruz.”

***

Madenciler iş bıraktı

Karaman’ın Ermenek ilçesinde faaliyet gösteren bir linyit ocağında çalışan yaklaşık 80 işçi, 6 aydır ücretlerini alamadıkları için 11 Eylül’de iş bırakma eylemi başlattı. İşçiler mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Ermenek Kaymakamı’nın işçilere dün ve bugün iki aylık maaş ödeme sözü verdiği öğrenildi.