Yedi ay boyunca maaşları ödenmeyen ve tazminatsız işten çıkarılan Ermenekli madenciler, 10 gündür maden ocağından ayrılmıyor. İşçiler, tüm devlet kurumlarına başvurduklarını, kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini söylüyor

Ermenek’te madencilerin direnişi 10'uncu gününde: ‘Kaçak bacalarda oksijensiz çalıştırıldık’

İsmail ARI

Karaman Ermenek’teki Cenne Linyit Kömür İşletmesi’nde yedi ay boyunca maaş alamayan ve tazminatsız işten çıkarılan madenciler, 10 gündür maden ocağını terk etmiyor. Direnişe katılan madenci sayısı 40'ı aştı.

CİĞERLERİMİZ BİTTİ

Ermenekli madenciler tarafından yapılan açıklamada, “Kaçak bacalarda oksijensiz çalıştırıldık ve ciğerlerimiz bitti. Gelen müfettişler tüm bunlara göz yumdu. Hastane ve ilaç paralarımızı ödeyemedik. Biz bu maden ocağına yıllarca emek verdik ve yedi aydır maaş alamadığımız gibi hepimiz işten atıldık. Karun kadar zengin olan bu ‘saygın iş adamlarının’ neler yaptığı, Ermenek’te neler döndüğü bilinmektedir. Biz bunu ortaya çıkarmak için kaymakamlığa, valiliğe, resmi kurumların hepsine gittik ve bizi anlayan hiçbir kurum çıkmadı. Dokuz gündür burada yatıyoruz ve herkesi bize desteğe davet ediyoruz” dendi.

EMEĞİMİZİ SÖMÜREN PATRON

Maden işçisi Ahmet Çiftçi ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Yıllarca çalıştığımız maden sahasının patronu yıllardır emeğimizi sömürmektedir. Bizim patron yılda iki defa Umre'ye gider, günde beş defa camiye gider. Sekiz gündür burada yatıyoruz. Yaklaşık elli kişi işten çıkarıldık ve hiçbir şekilde alacaklarımızı alamadık. İstediğimiz maden ocağının denetlenmesi ve haklarımızın verilmesidir” diye konuştu.

KAYMAKAMLIĞIN ÖNÜNDE DE EYLEM

Madenci Yunus Akman da madendeki kötü çalışma koşullarına dikkat çekerek şunları anlattı: “Arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu da Ermenek Kaymakamlığı'nın önünde bekliyor, mücadelemizi oraya da taşıdık ve aynı zamanda da maden sahasında bekleyişimiz devam ediyor. Madeni işleten şirket, oksijen seviyesi 19'un altında olduğu bölümlerde çalıştırılmamamız gerekirken bizleri oksijen seviyesinin 15’a kadar indiği bölümlerde çalıştırdı. Madende denetim olacağı zaman kaçak bacalar baraj denilen yöntemle gizlendi. Kaçak bacada çalışan bir arkadaşımızın omzuna taş düştü ama olay başka yerde olmuş gibi rapor tutuldu.”

KAÇAK KÖMÜR ÇIKARDILAR

Ocağın mühürlenmesine rağmen kaçak olarak çalıştırıldığını da söyleyen Akman, “Maden sahasında kaçak maden çıkarıldı ve kömürleri taşıyan kamyonlar geçtiğimiz günlerde yakalandı. Bu olay üzerine jandarma da madende kömür çıkarılmasın diye maden sahasında beklemeye başladı “ diye konuştu.

ESKİ MÜDÜR 19 YIL CEZA ALMIŞTI

Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi’nin adı, 2014’te 18 madencinin boğularak hayatını kaybettiği Ermenek Katliamı’nın ardından sıklıkla gündeme gelmişti. İşletmenin o dönemki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, katliamla ilgili davada 11 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. İstinaf mahkemesi ise bu cezayı az bularak 19 yıl 3 aya yükseltmişti.