Ermenek’te aylardır maaş ve tazminatlarını alamayan maden işçileri direnişlerine Güneyyurt Meydanı’nda devam ediyor. İşçiler “Taleplerimiz pazartesi akşamına kadar karşılanmazsa Ankara yürüyüşünü gerçekleştireceğiz” diyor

Ermenekli madencilerden yarına kadar süre: Sorun çözülmezse yürüyeceğiz!

Rıfat KIRCI

Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaşlarını ve tazminatlarını alamadıkları için 56 gündür direnen maden işçileri, Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde sürdürdükleri direnişi Güneyyurt Meydanı’na taşıdı. Meydanda gece gündüz eylemlerini sürdüren 100’e yakın işçi, yarın akşam 17.00’ye kadar talepleri karşılanmazsa Ankara’ya doğru yürüyüşe geçeceklerini söyledi.

BirGün’e konuşan madenciler, ücretlerinin ödendiği yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirtti. Yalnızca Cenne ocağında çalışan 15 arkadaşlarının maaşlarının ödendiğini söyleyen işçiler, bu işçilerin tazminatlarının ve mesai ücretlerinin dahi ödenmediğini kaydetti.

55 GÜN OLDU ÇÖZÜM YOK

Direnişteki maden işçilerinden Abdullah Büber, “Onlar bizim sesimizi duymazsa biz onların ayağına gideceğiz artık, yapacak bir şey yok. Talepler karşılanana kadar yılmak yok” dedi. Büber, “55 gün oldu, çözüm üretilmiyor. Çözüm arayışında gibi görünüyorlar ama yok. Biz bu yoldan dönmeyeceğiz” diye konuştu.

Haklı olduklarını ve yurttaşların da esnafın da kendilerine destek verdiğini belirten Barış Karagöz ise “Yıllardır yapılan sömürgeciliğin önüne geçmeye çalıştık biz. İş sağlığı ve güvenliği istedik. Biz burada çalışmayan ocakların çalışmasını istedik, istihdam istedik. Biz işsizlik istemedik. Yıllardır bize oynanan oyunlar, bu hatalar artık bitsin ve emeğimizin karşılığı verilsin istedik” ifadelerini kullandı.

BİZİ SÜREKLİ OYALADILAR

AKP Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser’in direnişi ziyaret ettiğini ve sorunları çözeceği yönünde sözler verdiğini aktaran Karagöz, “Ama bize sürekli ocakların açılacağını ve haklarımızın verileceğini söyleyen vekiller şimdiye kadar hiçbir şey yapmadılar. Onlar da yıllardır bu olayın içindeydiler ama çözüm üretmediler. Biz ‘yeter artık’ deyip harekete geçince şimdi ‘tamam yapacağız’ demeye karar verdiler. Biz pazartesi gününe kadar bekleyeceğiz. Yoksa Ankara’ya doğru yürüyüşe geçeceğiz” dedi.

***

Yargıtay’ın Soma kararına itiraz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Soma Katliamı davasında aralarında patron Can Gürkan’ın da bulunduğu şirket yöneticilerinin "olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçlarından yargılanmasına yönelik kararına itiraz etti. İtirazda sanıklara “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan verilen cezaların onanması gerektiği iddia edildi.

Soma Katliamı’nda 301 işçi can vermiş; Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Can Gürkan’a “basit taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 15 yıl hapis cezasını bozmuştu. Yargıyay Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın “301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama” suçlarından yeniden yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 12. Ceza Dairesi’nin bu kararına itiraz etti. Başsavcılık, yerel mahkeme tarafından verilen kararın doğru olduğunu ve sanıklara “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan verilen cezaların onanması gerektiğini savundu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Başsavcılığın itirazını reddederse dosya Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’na taşınacak.