Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü için Taksim'de anma düzenlendi

ONUR EREM @onurerem

Dünyanın dört bir yanından gelen Ermeniler dün saat 19:15’te İstanbul Beyoğlu’nda buluştu. Ermeni Soykırımı’ndan dağlara kaçarak, saklanarak veya yetimhanelerde kurtulmayı başaran insanların çocukları ve torunları, gittikleri onlarca farklı ülkeden gelerek İstiklal Caddesi’ndeki Fransız Konsolosluğu’nun önünde Soykırım’ı andı.


Türkiye’den de binlerce kişinin katıldığı anmada, yüz yılın ardından 1915’in tanıklıkları ve hikayeleri paylaşıldı. Adalet ve yüzleşme taleplerinin seslendirildiği buluşmada konuşmacılar “Uygarlık insanlığın yıkım gücüyle değil bir arada yaşama gücüyle ölçülür. Uygarlığın temeli ise adalettir. Hoşgörünün dünyasını yaratmakta kararlıyız. Geçmişimizle yüzleşebilirsek geleceğe de birlikte bakabiliriz” ifadelerini kullandı.

Taksim Meydanı tarafında Azerbaycan yanlılarının, Mis Sokak önünde ise Halkın Kurtuluşu Partisi üyelerinin protesto ettiği anma “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları eşliğinde saat 20:00’de sonlandı.


Gündüz saatlerinde ise Avrupa yakasından Anadolu yakasına uzanan bir soykırım yürüyüşü düzenlendi. 100. Yıl İnkara Son Girişimi’nin Sultanahmet’teki1915’te düşünürler başta olmak üzere tutuklanan Ermenileri getirildiği cezaevi binası olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde başlayan yürüyüş, Ermeni tutukluların birçoğunun geri gelmediği yolculuğa çıkarıldıkları Haydarpaşa’da son buldu.

Yürüyüşe katılanlar deniz yoluyla Haydarpaşa Gar’ına geçerken Ermenice halk şarkıları söyledi. Garın önünde ise “Buradan ölüme gönderildiler” anonsuyla 1915’te ölüme sürgün edilen Ermeni aydınların isimlerinin okundu. Ardından yapılan basın açıklamasında soykırımın tanınması, özür dilenmesi ve tazminat talepleri dile getirildi.