Ermenistan'dan geçen ay Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını talep eden askerler yeni bir bildiri daha yayımlayarak ikinci kez Başbakan’ın istifasını istedi.

Ermenistan'da Ordu, Paşinyan'a karşı ikinci bildiriyi yayımladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan Başkanı Nikol Paşinyan’ın ülkenin Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ın görevden alındığını duyurmasının ardından Ordu, Paşinyan’ın ikinci kez istifası istedi.

Ordu, "Genelkurmay Başkanının tavsiyesini talimat olarak kabul ediyoruz" diyerek, “Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Albay Orgeneral Onik Gasparyan'ın cumhuriyetin durumuyla ilgili görüşlerine katılıyoruz ve 10 Mart’ta yayımladığı mesajında ​​verdiği tavsiyeyi talimat olarak alıyoruz. Başbakan Paşinyan derhal istifa etmelidir” açıklamasında bulundu.

"POZİSYONUM DEĞİŞMEDİ"

Genelkurmay Başkanı, görevden alınmasına ilişkin sabah saatlerinde, “Pozisyonum değişmedi, Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe verdim” demişti.

Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da istifa tartışmalarına katılarak, “Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri çerçevesinde, Gasparyan’ın görevden alınması konusunda kapsamlı bir inceleme ve karar verme imkanına sahip oldum. Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararları ve alınabilecek önlemler, mevcut duruma ilişkin şu andaki ve gelecekteki süreçleri ciddi şekilde etkileyebilir" açıklamasını yapmıştı.

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasının ardından yeni bir isim önererek, Artak Davtyan'ın Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na atanması için bir teklif sunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık savaşın ardından Ermenistan'da eleştirilerin odağında yer almıştı.

Paşinyan, istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmayı reddetmişti. Eski Başbakan ve eski Savunma Bakanı Vazgen Manukyan da geçen aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusuna ve polise çağrıda bulunmuş, güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

Ermenistan’da son olarak Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanların Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamış, Başbakan Paşinyan ise bildirinin ardından Genelkurmay Başkanı'nı görevden alarak, “Bu bir darbedir” ifadelerini kullanmıştı.