Ermenistan iddiaları tartışmayacak
Başbakan Recep Tayyip E
Resmi yanıtın şöyle olacağı tahmin ediliyor:
"Ermenistan, tarihi bir gerçek olan soykırımı Türkiye ile tartışmaz. Bu bir gerçektir ve uluslararası kamuoyu tarafından kabul edilmiştir. Ancak, Türkiye ile soykırım olayı sonrası ve sonuçları; örneğin diplomatik ilişkiler, ticari ilişkiler, sınır kapısının açılması gibi konular tartışılabilir"
'Ortak komisyon' fikrine sert tepki
Fransa'daki Ermeni örgütleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak komisyon kurma teklifini reddetti ve öneriyi 'maskaralık' olarak değerlendirdi. Fransa'da yaşayan Ermenilerin kurduğu 'Ermeni Davası Savunma Komitesi' ve 'Ermeni Sosyalist Partisi', Türkiye'nin önerisine sert eleştiriler yöneltti.
İLGİLİ YORUM
CNN TÜRK Dış Politika Danışmanı Yalım Eralp, Ankara'nın bundan sonra, soykırım konusunda ne yapılması gerektiği hakkında resmi kurumların, bilimadamlarının ve gazetecilerin yer alacağı geniş katılımlı bir komisyon kuracağını söyledi. Örgütler, teklifi 'maskaralık' olarak nitelendirdi ve asıl amacın soykırımı reddetmek olduğunu ileri sürdü. Ermeni örgütleri ayrıca, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu'nun yanı sıra, aralarında Fransa'nın da bulunduğu 20 kadar ülkenin Ermeni soykırımını tanıdığını, dolayısıyla gerçeğin ortaya çıktığını savundu.
Öneri Erivan'a gönderilmişti
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Meclis'te yapılan genel görüşmede, Ermeni iddialarını araştıracak ortak bir komisyon kurulması yönündeki öneriyi, bir mektupla Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a ilettiklerini açıklamıştı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan da, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin soykırım iddialarını tanımasının Ermenistan'ın güvenliğinin sağlanması kapsamında değerlendirildiğini belirtmişti.
ERMENİ DİASPORASI
Ermeni soykırımını tanıdığına ilişkin bir tasarının ABD Kongresi'nden 24 nisanda çıkması için uğraşan Ermeni diasporası, işi 'konunun, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde de gündeme gelmesini istemeye' kadar götürüyor. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise, AB'nin Türkiye'den 'soykırım'ı tanımasını isteyeceğinden de emin.
Ermeni iddialarına karşı deklarasyon
TBMM dün, Ermeni soykırım iddialarına karşı bir deklarasyon yayımladı. Deklarasyonda, iktidar ve ana muhalefet partisinin, tarihi gerçeklerin bilimsel araştırmayla gün ışığına çıkarılması ve tarihin iki ulus için de yük olmaktan çıkarılmasını amaçlayan bir öneri yaptıkları belirtildi. Deklarasyonda ayrıca, Meclis'in, gerek Türkiye'nin gerek Ermenistan'ın çıkarlarının, asırlar boyunca aynı topraklar üzerinde birbirlerine karşı hoşgörü ve barış içinde yaşamış olan Türk ve Ermeni uluslarını barıştırmak, onları savaş yıllarından kaynaklanan derin önyargılara tutsak olmaktan kurtarmak, hoşgörü, dostluk ve işbirliğine dayalı bir ortak geleceği paylaşmalarına imkan verecek bir ortamı yaratmak olduğuna inancı ifade edildi. TBMM'nin, bu tarihsel nitelikteki öneriyi tümüyle benimsemekte ve desteklemekte olduğuna işaret edilen deklarasyonda, "bu öneri, Türkiye ile Ermenistan tarihçilerinden oluşacak ortak komisyon kurmalarını, ulusal arşivlerini araştırmaya açmalarını, ilgili diğer ülkelerdeki arşivlerde de sürdürülecek araştırma sonuçlarının dünya kamuoyuna açıklanmasını öngörmektedir. Bu girişimin uygulanabilmesi için Ermenistan hükümetinin işbirliği şarttır" denildi. Ermeni iddialarına karşı Roth'dan destek
Ermeni diasporası, ABD'nin soykırımı tanıması için uğraşıyor
14 Nisan, 2005 17:48:00 (TSİ)
Roth, konunun tartışmaya açılmasının Türkiye'nin yararına olacağını söyledi
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Birlik partileri (CDU/CSU) tarafından meclis gündemine getirilen Ermeni soykırımına ilişkin tasarının Türkiye'ye karşı kullanılmaması gerektiğini açıkladı. Roth, Berlin'de temaslarda bulunan Yaşar Yakış başkanlığındaki TBMM AB Uyum Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamenterler Komisyonu üyeleriyle çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yemekten sonra açıklama yapan Roth, Türkiye'de bu konunun uzun zaman tartışılmadığını, tartışmaya açılmasının Türk toplumunun iyiliğine olacağını söyledi. Roth, "biz kendimiz de yaşanan en kötü tarihle uğraşıyoruz. Bu konunun Türkiye'de de tartışmaya açılması iyi olacaktır. Ancak Ermeni tasarısının Türkiye'ye karşı kullanılmasının önlenmesi lazım" dedi. Partisinin konu hakkında yeni bir önerge hazırlayıp hazırlamayacağı sorusu üzerine Roth, TBMM'nin görüşlerini de alarak, parti içinde bir tartışma yapacaklarını söyledi. "Heyet üyeleri, Ermeni tasarısının burada tartışılması durumunda, bunun Türkiye'deki aşırı milliyetçi çevreleri güçlendireceği görüşünü savundular. Ben bunun Türk toplumunun yararına olacağına inanıyorum" diyen Roth, Türkiye ile 3 ekimde AB üyeliği için müzakerelere başlanması dileğinde bulundu.
Türkiye iddialara karşı atağa geçti
Türk hükümeti, yıllardır başını ağrıtan Ermeni iddiaları konusunda dün yeni bir başlangıç yaptı. Şimdi beklenen, ABD kongresinden 24 nisanda ne çıkacağı. Ermeni lobisi, 'soykırım yıldönümü' ilan ettikleri 24 nisana günler kala, artırdığı propaganda faaliyetlerini sürdüredursun, hükümet, konuya karşı Türkiye'nin yıllarca 'savunma'da kaldığından itirafla bir deklarasyon yayımlayarak ortak komisyon kurulması ve ulusal arşivlerin araştırmaya açılmasını önerdi.
Meclis'te dün, İngiliz Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan iddialara kaynak gösterilen 'Mavi Kitap'ın asılsız ve geçersiz olduğunun ilan edilmesini isteyen bir mektuba AKP-CHP uzlaşması da imzasını attı. Ermeni soykırımını tanıdığına ilişkin bir tasarının 24 nisanda ABD Kongresi'nden çıkması için uğraşan Ermeni diasporası ise, işi 'konunun Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde de gündeme gelmesini istemeye' kadar götürüyor.