Google Play Store
App Store

İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy ve beraberindeki 6 kişiye karşı açılan iflas davasında karar 20 yıl sonra çıktı. TMSF’nin açtığı davada 7 kişi batık İktisat Bankası’ndan kullandırılan bir dizi krediden sorumlu tutuldu. 6 kişiye yüklü birer fatura çıktı. Bu kişilerin şahsi iflaslarına karar verildi.

Erol Aksoy'un 20 yıllık 'iflas' davasında karar çıktı
Fotoğraf: Depophotos

20 yıl önce, eski medya patronu ve banka sahibi iş insanı Erol Aksoy ve beraberindeki 6 kişiye karşı açılan iflas davasında karar çıktı.

Türkiye tarihinin en büyük bankacılık krizinin yaşandığı 2001’de el konulan bankalardan biri de İktisat Bankası oldu. Bankacılık ve medyanın güçlü isimlerinden biri olan Erol Aksoy’a ait bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devriyle, Erol Aksoy Grubu için de sancılı bir süreç başladı. Bankaya 15 Mart 2001’de el konulmasından 3 yıl sonra, grubun şirketleri de TMSF’ye geçti.

AVUKATA DA DAVA AÇILDI

Halktv.com.tr'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İktisat Bankası’nın yönetiminde yer alan ve grup şirketlerine kullandırılan kredilerde imzası olan 7 kişiye karşı 2003 yılında iflas talebi ile dava açıldı. Bu kişiler arasında Erol Aksoy ve eşi İnci Aksoy’un yanı sıra, 2012’de hayatını kaybeden avukat Hüseyin Derin Yarsuvat, Cüneyt Sel, Roy Arto Gevrekyan, Mehmet Celal Seven ile hayatını kaybeden eski Sümerbank Genel Müdürü İsmail Emen yer aldı.

242 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

Bu kişilere yönelik iflas talepli dava devam ederken bir yandan da borcun tasfiyesi için de bir dizi protokol imzalandı. Erol Aksoy Grubu, TMSF’ye 242 milyon dolarlık bir ödeme yaptı.

İstanbul 1. Asliye Mahkemesi’nde görülen 20 yıllık davada karar ise, geçen 28 Aralık günü görülen duruşmada çıktı. Anılan duruşmada davalı avukatları, mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunun yetersiz ve yanlı olduğunu, hükme esas alınamayacağını ve yeni rapor alınması talebinde bulundu.

"RAPORLAR ÇELİŞKİLİ"

Aksoy çiftinin avukatı ise, duruşmada yaptığı savunmada “2017 yılındaki tahsilat raporları ile bilirkişi raporlarındaki tahsilat tutarları uyuşmamakta. 2017 yılındaki tahsilat tutarları daha yüksekken raporda bunlar daha az yazılmış. Yeni bir heyetten rapor alınmasını talep ederiz” ifadelerini kullandı.

İFLAS KARARI ÇIKTI

Mahkeme, birçok bilirkişi raporunun da girdiği ve tam 20 yıl süren davada kararını verdi. Oybirliği ile verilen kararda davalıların 6’sı için şahsi iflas kararı çıktı. Kararla birlikte, bu kişilerin varlıkları da borçları da artık, oluşacak iflas idaresine ait. Varlıkları satılarak, borçların ödenmesine çalışılacak.

EROL AKSOY 4.5 MİLYAR TL ÖDEYECEK

Karara göre, İktisat Bankası’nın 408 milyon 522 bin TL’si Erol Aksoy’dan tahsil edilecek. Bu rakama 23 yıllık da faiz işletilecek. Yapılan hesaplamaya göre anılan para 4.5 milyara çıkıyor.

Bir diğer davalı Cüneyt Sel, faizi ile birlikte 2 milyar 350 milyon TL ödeyecek. Roy Arto Gevrekyan 1.9 milyar lira, Mehmet Celal Seven 1.2 milyar lira, Hüseyin Derin Yarsuvat’ın mirasçıları 1.1 milyar lira, İnci Aksoy 264 milyon lira ödeyecek. Mahkeme, hayatını kaybeden İsmail Emen yönünden ise iflas istemini reddetti. Davalıların, kararı İstinaf Mahkemesi'ne taşıma hakları söz konusu.

HÜRRİYET'İN SAHİBİYDİ

Şimdilerde iflasına karar verilen Erol Aksoy, 90’lı yılların en çok gündemde olan isimlerinden biriydi. 1984 yılında İktisat Bankası’nı satın alan Aksoy, 1991’de Show TV’yi kurdu. Sabah Gazetesi’nin o dönemki sahibi Dinç Bilgin ile ortaklık yapan Erol Aksoy, 1993 yılında ise Hürriyet Gazetesi’ni sattı. Anılan gazeteyi 1994’te Aydın Doğan’a satan Aksoy, Türkiye’nin ilk şifreli kanalı Cine 5’in de kurucuydu. Yeni Yüzyıl Gazetesi’nin de ortağı olan Aksoy için sonun başlangıcı ise bankasına el konulması oldu.