Görevi kötüye kullanmaktan Yüce Divan'da yargılanan eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in davası bugün düşebilir. Ersümer'in avukatının "TBMM Soruşturma Komisyonu zamanını aştı, kararı iptal edilmeli" talebi Anayasa Mahkemesi'nde karara bağlanacak.

Fehmi ÖZTEKİN - Ankara

 

Görevi kötüye kullanmaktan Yüce Divan'da yargılanan eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in davası bugün düşebilir. Ersümer'in avukatının "TBMM Soruşturma Komisyonu zamanını aştı, kararı iptal edilmeli" talebi Anayasa Mahkemesi'nde karara bağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer, kabine arkadaşı Zeki Çakan ile birlikte, "bakanlıktaki enerji ihalelerine fesat karıştırdıkları ve görevini kötüye kullandıkları" iddiasıyla Yüce Divan'da yargılanıyor. Ancak, 3 Kasım'daki duruşmadan önce Ersümer'in avukatı, TBMM Soruşturma Komisyonu'nun Yüce Divan ile ilgili kararının zamanını çok aştığı, dolayısıyla "yok hükmünde sayılması" için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

Ersümer'in avukatı Bülent Acar, Yüce Divan'a sevk kararının "geçersiz ve Anayasa'ya aykırı" olduğu iddiasını ilk yargılamanı yapıldığı 3 Kasım'da da dile getirmiş ve Anayasa Mahkemesi'nin bu yöndeki başvurularına cevap vermeden yargılamaya geçmesinin doğru olmadığını savunmuştu. Acar, Anayasa ve TBMM iç tüzüğüne göre, müvekkilinin TBMM'nin Yüce Divan'a sevk kararının, Anayasa ve TBMM iç tüzüğüne aykırı olduğunu, bu nedenle yargılamanın durdurulması gerektiğini bunun bekletici sorun olduğunu savunmuştu. Acar'ın duruşmada dile getirdiği ve 25 Kasım'da karara bağlanacak itirazları şöyle:

"Soruşturma Komisyonu, Anayasa gereği verilen süreleri aştı. Soruşturma Komisyonu'nun ek süreyle birlikte 10 Haziran 2004'te görevini tamamladı. Ancak TBMM Başkanlığı'na raporunu 25 Haziran 2004'te sundu. Komisyonun yetki gaspı vardır. Yetkisi olmayan bir komisyonun raporu yok hükmündedir. Dolayısıyla Soruşturma Komisyonu'nun bu raporu hukuken yoklukla sakattır. Dolayısıyla TBMM Genel Kurulu'nun oylaması da hukuken yok hükmündedir ve dolayısıyla kamu davası da yok. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre düşme kararı verilmelidir. Yokluk tespit edilmelidir."

Ersümer ve Çakan'ın avukatlarının TBMM Soruşturma Komisyonu'nun, soruşturma önergesinde yer almayan 22 fiille ilgili müvekkiline isnatta bulunduğu yönündeki iddialarına 3 Kasım'daki yargılamada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da katılmış iddiaların dosyadan çıkarılması istenmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin, bugün, TBMM Komisyonu'nun zamanını aştığı, bu nedenle Yüce Divan'a sevkini öngörüne 816 sayılı yasasısın iptal edilmesi gerektiğine ilişkin talebi yerinde görürse Ersümer'in Yüce Divan macerası başlamadan bitmiş olacak. Ancak, bu talep yerinde görülmezse 25 Kasım'daki duruşmada da yargılamanın sürmesine ilişkin karar çıkacağının işareti sayılacak.

 

OKUYAN VE AYDIN

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ile eski bakanlar Hüsamettin Özkan, Recep Önal ve Güneş Taner'in Yüce Divan'a sevklerine ilişkin TBMM kararları, Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Yüce Divan'a gönderilecek isimlere, bugün TBMM Genel Kurulu'nda kararların oylanacak olan eski Bayındırlık Bakanları Yaşar Okuyan ile Koray Aydın'ın da dahil olması bekleniyor.