Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti geçici süreyle durduruldu.

Siyanür borusu patlamıştı: Erzincan'daki altın madeninin faaliyetleri geçici olarak durduruldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyetini çevreye sızan siyanür nedeniyle durdurdu.

Bakanlıkt tarafından yapılan açıklamada, "Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini durduruyoruz. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek" denildi.

NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığı öne sürülmüştü. Avukat İsmail Hakkı Atal, zehirli siyanür maddesinin toprak ve suya karıştığını ifade etmişti.

Siyanürün çevreye yayıldığının ortaya çıkmasının ardından 16 milyon 441 bin lira idari para cezasının uygulandığı altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür sızıntısını kabul ederek "Solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır" açıklamasını yapmıştı.

Atal da “Sabah 05.00’e kadar siyanür borusundan çıkan zehirli siyanür maddesi toprak ve suya karıştı. Sabah 05.00’e kadar, artık ne kadar olduğunu bilmiyoruz” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç ise, olası bir depremde yer altı sularına karışacak kimyasal atıkların Fırat, Keban ve Munzur Barajı'nı kirleteceğini söylemişti.

Altın madenine 16,4 milyon lira ceza verilmiş, altın madeni işletmesi hakkında, cezanın yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu.