Esad, Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu ancak Türk askerinin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söyledi. Moskova’daki dörtlü Suriye masası ise ertelendi.

Esad’ın görüşme şartı: TSK’yi çekin
Beşar Esad ve Vladimir Putin, Moskova’da bir araya geldi. (Fotoğraf: DepoPhotos)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu ancak bunun için Türk askerinin ülkesinden çekilmesini şart koştu. Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki gün bir araya gelen Esad, dün de Rus medyasına Ankara ve Şam arasında yeni dönemde kurulması beklenen ilişkileri, Ortadoğu’daki gelişmeleri ve deprem sonrası yaşananları değerlendirdi.

Türkiye’nin Şam yönetimine muhalif cihatçı gruplara verdiği desteğe atıfta bulunan Esad, Ankara’nın bu gruplara verdiği tüm desteği kesmesi gerektiğini söyledi. Esad, röportajda “Suriye’deki savaşın nihai bir sonuca ulaşmasını sağlamayacaksa Erdoğan ile olası bir görüşmenin ne anlamı var ve neden düzenleniyor?” diye de sordu.

ABD TERÖRİST EĞİTİYOR

ABD’nin El Tanf üssünde cihatçı grupları eğittiğine dair ellerinde kanıt olduğunu söyleyen Esad, “El Tanf terör kampından başka bir şey değil, başka bir amacı da yok. ABD çölün ortasındaki bu varlığıyla ne elde ediyor? Aileleriyle birlikte on binlerce teröriste ev sahipliği yapan kampları bulunduğuna şüphe yok” ifadelerini kullandı.

Esad’ın Suriye’de daha fazla Rus askeri üssü talep ettiği de ortaya çıktı. Esad, “Suriye’deki Rus askeri varlığını genişletmenin iyi olacağını düşünüyoruz. Rusya’nın üslerini genişletme ya da sayılarını artırma yönünde bir arzusu varsa, bunun teknik ya da lojistik bir mesele olduğunu düşünüyoruz. Rus ordusunun herhangi bir ülkedeki varlığı geçici olmamalı. Burada söz konusu olan uluslararası denge. Rusya’nın Akdeniz ülkesi olan Suriye’deki varlığının da dünyadaki güç dengesi açısından bir anlamı var” dedi.

Suriyelilerin çoğunun Rusya’nın Ukrayna operasyonunu desteklediğini hatırlatan Esad, 3. Dünya Savaşı’nın başladığını ama bunun vekâlet savaşı olarak ilerlediğini ileri sürdü.

Esad’ın Putin’le yaptığı görüşme sonrasında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığını teyit etmiş ve iki ülkenin "barıştırılmasına" yönelik Moskova’nın girişimlerine atıfta bulunmuştu.

4’LÜ TOPLANTI ERTELENDİ

Bu arada Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakan Yardımcılarının dün Moskova’da yapacağı açıklanan toplantının ertelendiği öğrenildi. Reuters’a konuşan bir Türk kaynak, toplantının teknik nedenlerle ertelendiğini aktardı. Dışişleri Bakanları düzeyindeki görüşmeye hazırlık amacıyla düzenlenecek toplantının yeni tarihi konusunda bir açıklama yapılmadı. Toplantı, ilk kez dörtlü formatta İran’ın da katılımı ile gerçekleştirilecekti.