Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye'ye yönelik bir müdahalenin Pasifik'ten Atlantik'e kadar tüm dünyayı domino taşı gibi etkileyecek şekilde sonuçlar doğuracağını söyledi...

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye'ye yönelik olası müdahaleye ilişkin açıklamalarda bulundu. Russia Today'e röportaj veren lider, olası müdahalenin "pahalıya patlayacağını" söyledi. Esad Suriye'ye yönelik bir müdahalenin tüm dünyayı etkileyeceğini belirtirken,"Bu, Pasifik'ten Atlantik'e kadar tüm dünyayı etkileyecek domino etkisi yaratır" ifadelerini kullandı.


'ÜLKEYİ TERK ETMEYECEĞİM'
İngiltere Başbakanı David Cameron’un geçen günlerdeki “Esad’ın ülkeden güvenle çıkarılmasını destekleriz” sözlerine istinaden ülkeyi hiçbir zaman terk etmeyeceğini belirtti. Esad, "Ben kukla değilim. Beni Batı yaratmadı ki, Batı'ya veya bir başka ülkeye gideyim. Ben Suriyeli'yim. Suriye'de doğdum. Suriye'de yaşayıp, Suriye'de öleceğim" ifadesini de kullandı.


'İKİ TARAF DA SAVAŞMAKTA KARARLI'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de taraflardan hiç birinin savaşı durdurmak istemediğini, herkesin sonuna kadar savaşmaya niyetli olduğunu söyledi. Rus basınına değerlendirmede bulunan Lavrov, “Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad görevi bırakmayı reddediyor. O’na kim ne söylerse söylesin o ayrılmayacak. O ikna edilemez. Batılı liderler ve Arap komşularından gelen tehditlerin de farkında… Muhalefet gibi, o da kazanıncaya kadar savaşmakta kararlı” uyarısında bulundu.


Batının Suriye ile ilgili politikalarını gözden geçirmeye başladığına inandıklarını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, “Son birkaç hafta içinde Batı’nın Suriye’ye yönelik politikalarında önemli değişim görüyoruz” dedi.


***

Türkiye sınırında büyük çatışmalar yaşanıyor

Surİye’nin Haseki kentinin Resulayn ilçesinde, muhalifler ile ordu birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. İlçenin Türkiye sınırında bulunan ve askeri amaçlı olarak kullanılan gümrük kapısını ele geçirmek isteyen muhaliflerin baskınına Suriye ordu birlikleri karşılık verdi. Bunun üzerine muhalifler ile ordu birlikleri arasında şiddetli çatışmalar başladı.


YARALILAR TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ
Zaman zaman patlama seslerinin de duyulduğu Suriye tarafındaki şiddetli çatışmalar 1 kilometre uzaklıktaki Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde tedirginliğe yol açtı.
Polis araçlarından sık sık dışarı çıkılmaması yönünde uyarı anonsları yapıldı. Ceylanpınar'da eğitime 1 gün ara verildi.


Kimsenin yaklaşmasına izin verilmeyen sınır hattında zırhlı araçlar ile önlem alındı.
Çatışmalarda yaralanan 30 Suriyeli Türkiye'ye giriş yaptı. Yaralılar bölgedeki hastanelerde tedavi altına alındı.


***

İran, Türkiye’de yapılacak Suriye zirvesine katılmıyor

İran, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapılacak olan Suriye Zirvesi'ne katılmayacağını bildirdi. İran'la ilgili bu gelişme sonrası Türkiye- Mısır- İran üçlü Suriye zirvesinin ertelendiği açıklandı.


AYAKÜSTÜ SOHBET
Başbakan Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Avustralya Başbakanı Julia Gillard ve Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatna ile ayrı ayrı görüştü. 5. Bali Demokrasi Forumu’na katılmak üzere Endonezya’nın Bali kentinde bulunan Başbakan Erdoğan, bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla da görüşmelerde bulundu. Erdoğan, sırasıyla Forum’un diğer katılımcıları Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Avustralya Başbakanı Gillard ve Tayland Başbakanı Shinawatna ile ayrı ayrı bir araya geldi. Karzai ve Shinawatna ile görüşmeleri yaklaşık yarımşar saat süren Başbakan Erdoğan, Gillard ile de 1 saat görüştü. Görüşmelerde Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de eşlik etti.
Bu arada, Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Forum katılımcılarına verilen yemeğe giderken karşılaştı. Erdoğan ve Ahmedinejad bir süre ayaküstü sohbet etti.


****

Loğoğlu: Hükümet Patriotları açıklamalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne dün sabah yaptıkları ziyarete ilişkin bilgi verdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Loğoğlu, Patriot füzeleri konusundaki bir soruya da şöyle yanıt verdi: “Patriot füzeleri hep gündeme gelmiş bir konudur. 2003’te Irak savaşından önce sonra Suriye’deki gelişmeler üzerine Türkiye hep NATO’ya bu konuda müracaat etmiştir, geç olarak bir NATO’dan bir tepki verilmiştir, şimdi Türkiye Patriot füzesi satın alacak mı almayacak mı? Türkiye bu füzeleri Suriye sınırına mı konuşlandırmak istiyor yoksa Kürecik’teki radar istasyonunu korumak için mi istiyor, NATO’dan bunu istedi mi? Bu soruların yanıtları belli değil. Bir zihin karışıklığı var. Bunu netleştirmek hükümetin görevidir. Hükümetin kendisini toparlaması lazımdır."