İktidarın ülkeyi uçuruma sürükleyen ekonomi politikası, çocukların okul çantasını da vurdu. Anasınıfı öğrencisinin temel kırtasiye gideri 496 TL’ye, ilkokul öğrencisinin kırtasiye gideri ise 775 TL’ye fırladı.

Esas imtihan bu yıl zamlarla

Mustafa BİLDİRCİN

Kırtasiye ürünlerine birbiri ardına gelen zamlar aileleri çıkmaza sürüklerken çocukların okul çantaları boş kaldı. Bir okul çantasının olmazsa olmazlardan kalem kutusu yüzde 400, silgi ise yüzde 225 zamlandı.

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılama derdine düştü. Fiyatları el yakan kırtasiye ürünlerinde 2021 yılına göre 2022 yılında yaşanan artış CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin hazırladığı tablo ile ortaya konuldu.

ARTIŞ YÜZDE 200

CHP’li Tutdere, zincir marketlerin 2021 ve 2022 yılındaki kataloglarında yer alan fiyatları baz alarak anasınıfından liseye kadar öğrenci masraflarını raporlaştırdı. Rapora göre, 2021 yılında ortalama 181 TL olan anasınıfı öğrencisinin temel kırtasiye gideri, 2022 yılında 496 TL’ye, 283 TL olan ilkokul öğrencisinin kırtasiye gideri 775 TL’ye, 217 TL olan ortaokul öğrencisinin kırtasiye gideri ise 619 TL’ye yükseldi. 2021’de 261 TL olan lise öğrencisinin kırtasiye gideri de 2022 yılı itibarıyla 718 TL oldu. Verilere göre, kırtasiye malzemeleri anaokulunda yüzde 188, ilkokulda yüzde 194, ortaokulda yüzde 202, lisede yüzde 198 oranında artış kaydetti.

Tutdere’nin çalışmasında, kırtasiye giderlerinin yanı sıra kıyafet, ayakkabı gibi ihtiyaçlarının da fahiş miktarda arttığının altı çizildi. Buna göre, bir anasınıfı öğrencisi için okul kıyafeti, eşofman takımı, spor ayakkabı, klasik ayakkabı gibi en temel ihtiyaçları bin 457 TL’ye karşılanabilir hale geldi. Lise öğrencisi için bu para 3 bin 146 TL’ye kadar çıktı.

esas-imtihan-bu-yil-zamlarla-1058192-1.

AİLELER NE YİYECEK?

Tabloyu değerlendiren Tutdere, şunları söyledi:

“Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan ilkokul, ortaokul ve lisede çocuk okutan bir ailemiz üzerinden örneklendirecek olursak öğrencilerin servis ve benzeri ücretlerini hesaba katmadan sadece kırtasiye ve kıyafet giderlerine ilişkin toplam masrafı 10 bin 215 TL. Buna karşın asgari ücretlinin net eline geçen 5 bin 500 TL. Yani sadece çocukların okul masrafı asgari ücretin neredeyse iki katı. Bu aile ne yiyecek? Ev kirasını, faturalarını nasıl ödeyecek? İşte AKP’nin öngörüsüz, basiretsiz, bilimsellikten uzak, kara düzen politikalarının üç çocuklu, asgari ücretliyi getirdiği nokta. Kaldı ki sadece asgari ücretli değil, kıt kanaat geçimini sağlamaya çalışan ve çocuklarını devlet okullarında okutan hiçbir yurttaşımızın bu fahiş fiyatlar karşısında durabilecek gücü bulunmamaktadır.”