Suriye Devlet Başkanı Esad’ı ‘terörist Esed’ diye tanımlayan iktidardan çarpıcı bir çıkış geldi. Bakan Çavuşoğlu ‘demokratik seçimleri kazanırsa Esad’la çalışabiliriz’ dedi

‘Esed’den Esad’a dönüş…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 18. Doha Forumu kapsamındaki yüksek düzeyli mülakat özel oturumunda soruları yanıtladı. Suriye’deki sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, seçimi kazanması durumunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile çalışabileceklerinin altını çizdi.

Trump’ın Suriye’den çekilmeyi değerlendirdiğine inandığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu demokratik seçimleri kazanması durumunda Esad ile çalışabileceklerini söyledi. Suriye’nin seçimlere hazırlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bu süreç, Birleşmiş Milletler’in (BM) şemsiyesi altında olmalı. Kapsayıcı olmalı. Herkes hak sahibi olmalı. Suriye’deki ve Suriye’nin dışındaki herkesi kapsamalı, son yedi yılda yerlerinden edilen, benim ülkemdeki ve diğer ülkelerde mülteci olarak bulunanları kapsamalı.

Güvenilir, şeffaf ve demokratik seçimler olmalı. Bu seçimlerden sonra Suriyeliler ülkeyi kimin yönetmesi gerektiğine karar vermeli.”

7 yıldan beri…
Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana meşru Suriye devletini tanımayan AKP iktidarı söz konusu süreçte cihatçı gruplarla içli dışlı olmakla eleştiriliyor.

Özgür Suriye Ordusu bileşeni olan cihatçı gruplar AKP’liler tarafından resmi düzeyde ağırlanırken Suriye’deki meşru hükümet ise diplomatik olarak tanınmıyor.

Erdoğan’ın sözleri…
Öte yandan başta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP’li üst düzey isimlerin Esad’a karşı takındıkları tutum onu yok sayma yönündeydi. Erdoğan çok kısa bir süre önce katıldığı bir programda kendisine Esad hakkındaki düşünceleri sorulduğunda şu yanıtı vermişti: Suriye’de Esed ile yürümek kesinlikle mümkün değildir. Vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye’nin başkanıyla nasıl geleceği kucaklayacağız? Suriye halkı böyle birini başında görmek ister mi? Bu işi götürebilir diyemeyiz. Öldürülen 1 milyon Suriyeli’ye haksızlık yapmış oluruz, biz Türkiye olarak bunu tanıyamayız.

***

Sınırımızı koruruz
Katar’da düzenlenen 18. Doha Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik yapmayı planladığı harekâta ilişkin konuştu. Kalın, “PKK ya da onun Suriye’deki uzantısı tarafından yönetilecek küçük devlet, devlet benzeri yapıların oluşmasına göz yumamayız. Bu, ulusal güvenliğimize doğrudan bir tehdit oluşturur. Sınırımızı korumak için almamız gereken her türlü tedbiri alırız. Bu, sadece kendi yararımız için değil, aynı zamanda Suriye’nin bütünlüğü içindir” ifadelerini kullandı.

***

Hedef PKK
Çavuşoğlu, geçen günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Çavuşoğlu, görüşmede Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Fethullah Gülen’in sınır dışı edilmesi için çalışıyoruz” dediğini aktardı. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın kısa süre içinde başlayacağını duyurduğu Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun hedefinin PKK/YPG olduğunun altını çizdi.