İstanbul'da Esenyurt Belediyesi'nin yapımına devam ettiği Yıldız Camii'nin taziye evi ve aşevi olarak planlanan bölümünün kaymakamlık tarafından bir markete depo olarak kiralandığı ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkmasının ardından inşaat alanına giden zabıta ekipleri polisin müdahalesiyle karşılaştı. Zabıta ekipleri olayla ilgili tutanak tutarken, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, konuyla ilgili, "Yoksul vatandaşlarımıza hizmet vereceğimiz alanın hukuksuz ve yetkisiz bir şekilde ticari alana çevrilmesini hayretle izliyoruz" açıklaması yaptı.

Esenyurt Kaymakamlığı, inşaat halindeki caminin otoparkını belediyeden habersiz kiraya verdi

Esenyurt Belediyesi'nin Zafer Mahallesi'nde yapımını sürdürdüğü Yıldız Camii'nin, taziye evi ve aşevi olarak yapılması planlanan otopark bölümünün Esenyurt Kaymakamlığı tarafından, belediyeden habersizce bir markete depo olarak kiralandığı ortaya çıktı.

Olayın öğrenilmesi üzerine inşaat alanına giden zabıta ekipleri, market sahiplerinin şantiyeye iş makineleriyle girdiğini ve kazı çalışması yaptığını gördü. Market sahipleri daha sonra, inşaat alanına kamyonlşa malzeme bırakmak istedi.

17 Mayıs'ta meydana gelen olaya göre, olaya müdahale eden Esenyurt Belediyesi Zabıta ekipleri, market sahipleri hakkında tutanak tuttu. Esenyurt Belediyesi, market sahipleri hakkında suç duyurusunda da bulundu. Zabıtanın engellediği market sahipleri, inşaat halindeki caminin bodrum katını Esenyurt Kaymakamlığı’ndan kiraladıklarını ileri sürdüler.

KAYMAKAM KORUMASI İLE ZABITA ARASINDA GERİLİM

Olay sırasında, Esenyurt Kaymakamı Vural Karagül'ün koruma polisinin de gerilime dahil olduğu bildirildi. Cami inşaatının önüne gelen koruma polisi, market sahiplerine engel olan belediye yetkilileriyle bir süre tartıştı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Olayın ardından söz konusu cami inşaatının önünde hem zabıta hem de polis memurları ayrı ayrı nöbet tutmaya başladı. Ancak olay bununla sınırlı kalmadı, market sahiplerinin cami inşaatına hukuksuz bir şekilde girmesine engel olmak için yapı önünde bekleyen belediye zabıtaları polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Zabıtaları olay yerinden uzaklaştıran polisler, inşaatın önündeki zabıta araçlarını da çekiciyle kaldırttı.

BELEDİYE BAŞKANI BOZKURT: "HAYRETLE İZLİYORUZ"

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, olayla ilgili açıklama yaptı.

Cami altlarının ticari alanlar yerine vatandaşların faydalanacağı ve ihtiyaçlarını karşılayacağı alanlara dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Bozkurt şunları söyledi:

“Belediyemiz mülkiyetinde ve tasarrufunda olan, muhtaç vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere taziye evi, aşevi ve yine muhtaç vatandaşlarımızın gıda, giysi ve kısa süreli barınma ihtiyaçlarının karşılanacağı yer olarak planlanan cami inşaatının altındaki bölümlerin, kaymakamlık oluru ile müftülük tarafından bir şirkete kiraya verildiğini, bu şirketten yeri kiralayan market sahibinin bir takım malzemeleri taşıma girişiminde bulunduğunda öğrendik.

Belediye zabıta ekiplerimiz eşyaların taşınmasına, usule ve hukuka aykırı kullanıma müdahale etmiştir. Müdahalenin ardından polis ekipleri sahaya gelerek zabıtalarımızın görevini yapmasını engellemiş, ardından da sahaya çevik kuvvet ekipleri sevk edilerek kamu görevini yerine getirmeye çalışan kamu görevlilerinin zorla görevden el çektirileceği bildirilmiştir.

Yoksul vatandaşlarımıza hizmet vereceğimiz alanın hukuksuz ve yetkisiz bir şekilde ticari alana çevrilmesini hayretle izliyoruz. İhtiyaç olan, cami altlarını ticari alanlara, marketlere dönüştürmek değil, bu alanları muhtaç vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılandığı alanlara çevrilmesidir. Bunun hem bir zorunluluk hem de bir sorumluluk olduğunu düşünüyor, bu düşüncemizden vazgeçmeyeceğimizi taahhüt ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."