Altı muhalefet partisinden beş maddelik talepte bulunan EŞİK Platformu, “şiddetsiz yaşam” isteğini vurguladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinde yüzde 15’lik artış yaşandığını ifade etti.

EŞİK’ten muhalefet partilerine çağrı: Sözleşmeden çıktıktan sonra cinayetler arttı

BirGün ANKARA

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) altı muhalefet partisinden kadın hakları ile ilgili taleplerde bulundu. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi liderlerinin görüşmesinden önce EŞİK Platformu, kadınların taleplerinin de masada olmasını istedi.

TBMM’de kadın hakları ve güvenliği konusunda yaşanan sorunlara ilişkin bir açıklama yapan EŞİK Platformu, kazanılmış hakları tehdit eden girişimlere karşı dayanışma talebinde bulundu. Beş maddelik talepler listesini açıklayan platform, muhalefetin tarihi bir sorumluluk taşıdığını kaydetti.

EŞİTLİKÇİ VE PARASIZ EĞİTİM

EŞİK’in altı muhalefet partisinden talepleri şunlardan oluştu:

- Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin.

- Kazanılmış haklarımızı tehdit eden her türlü söylem ve fiili uygulamalara son verin.

- Evde, işte, sokakta, tüm toplumsal yaşamda şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı uygulayın.

- Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, bilimsel, parasız hale getirin.

- Eşit istihdam, kreş ve işyerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın.

KADIN CİNAYETLERİNDE YÜZDE 15 ARTIŞ

EŞİK’in talepleri hakkında açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasının ardından kadın cinayetlerinde yaşanan artışa dikkati çekti.

“İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmadan önceki altı ayla çıkıldıktan sonraki altı ay arasında kadın cinayetlerinde yüzde 15’lik artış var” diyen CHP’li Özel, “Demek ki kadın örgütlerini dinlemek lazım. Siyasi çıkar peşinde, bir takım odaklara şirin gözükeceğiz diye verilen siyasi kararlar, kadınlara iyi gelmiyor” ifadelerini kullandı.