‘TBB Adli Yardım Yönetmeliği’ne göre birden fazla baronun bulunduğu illerde avukatlar, eşit temsille görevlendirecek. Ankara Barosu’ndan Erkan, “Yönetmelik çoklu baronun felaket olduğunun itirafı” dedi.

Eşit temsil olacaksa çoklu baro neden var?

YAREN ÇOLAK

Baroların adli yardım bürolarını düzenleyen yeni yönetmeliğe göre birden fazla baronun bulunduğu kentlerde adli yardım bürosu, eşit temsil esas alınarak oluşturulacak. ‘Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması’na Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Barolar arasında eşit dağıtılmak şartıyla en fazla 50 avukat görevlendirilebilecek olan büroya bir nolu barodan başlamak üzere her ay sıra ile dönüşümlü olarak sorumlu yönetim kurulu üyesi başkanlık edecek.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Adli Yardım Yönetmeliğinin 5'inci maddesinde yapılan değişikliğe göre birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım hizmeti ile görevlendirilecek avukatlara ilişkin tek liste yapılacak. Görevlendirmeye ilişkin esaslar, baroların onayına sunulacak. Uyuşmazlık olması halinde ise TBB kesin kararı verecek.

Öte yandan Adalet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de dün yayımlanan ‘Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi Ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul Ve Esaslarına ilişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre de müdafi veya vekil görevlendirilmesinde avukatın hangi baroya kayıtlı olduğuna bakılmayacak.

Görevlendirilen avukata, avukatlık ücretinin kayıtlı olduğu baro tarafından ödenmesi kararlaştırılırken giderler eşit karşılanacak.

BÖLÜNEMİYOR!

Baroları bölenlerin avukatlık hizmetlerini bölemediğini söyleyen Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doğan Erkan, yönetmeliği BirGün’e değerlendirdi. Erkan, her iki yönetmeliğin her iki de çoklu baro düzenlemesinin yanlışlığının itirafı olduğuna dikkat çekti. Yönetmeliğin tam bir felaket olduğuna vurgu yapan Erkan, şunları dile getirdi: “Yönetmelikte adli yardım bürosunda tek liste olur ve o tek listede temsil edilir, diyor. Zaten çoklu baro kanunu geldiğinde de bunu anlatmak istiyorduk. Avukatları hizmetlerin verilmesi noktasına gelindiğinde bölünemediler. Niye çoklu baro getirip baroları böldünüz o zaman? Avukatlığın ve baroların bölünemeyeceğini dolaylı yolla gösteriyor.”

TEMSİLDE ADALET SAĞLANMALI

Bir diğer sorunun ise avukatların temsili noktasında yaşandığını aktaran Erkan, şu ifadeleri kullandı: “40 bin avukat veya 2 bin avukat fark etmeksizin hepsi aynı avukat sayısıyla temsil edilecek. 40 bin kişilik baro ile 2 bin kişilik baroyu eşitlersek temsilde adaletsizlik olur. Eşitsizler arasında eşitlik sağlayarak aslında temsili adaletsizlik yapmış oluyorlar. Belli ki Adalet Bakanlığı ve Barolar Birliği birlikte çalışmış. Herkesin gücü oranda temsil edilmesi ve temsilde adalet sağlanması lazım. Kamusal hizmeti bölemediklerini görüyoruz.” Erkan, Ankara Barosu olarak her iki yönetmeliğe karşı da dava açacaklarını söyledi.