Cumhur İttifakı’nın LGBTİ+ karşıtı söylemlerine tepki gösteren 14 dernekten yapılan ortak açıklamada "LGBTİ+ olmayı utanç kaynağı olarak gören bu zihniyet, Türkiye’nin ikinci yüzyılını inşa etmeye kadir değildir" denildi.

Eşit yurttaşlık için direnmeye devam
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

14 LGBTİ+ derneği, Cumhur İttifakı’nın LGBTİ+ düşmanı seçim kampanyası ve Millet İttifakı’nın bu kampanyaya verdiği cevabı eleştiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, siyasilerin miting kürsülerinde kutuplaştıran dil kullandıklarına dikkat çekilerek özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Bizler, olası bir iktidar değişikliğinde geriye ‘miras’ bırakılacak olan bu sözde ‘iletişim biçiminin’ sahiplenilmemesi için çalışmaktayız. LGBTİ+’ları ayrıştırmanın, hedef göstermenin kullanışlı bir seçim stratejisine dönüşmesini kaygı ve öfkeyle izlemekteyiz. 40 yılı aşkın süredir hakları için direnmeye, mücadele etmeye devam eden LGBTİ+’lar iktidarın artarak devam eden nefret diliyle baş etmeye çalışırken; bir yandan da Türkiye’nin yeni yüzyılının olası aktörlerinin LGBTİ+ karşıtı ve gerçeklikle bağı olmayan söylemlerini dinliyor. Bu yüzden ekranlar ve kürsülerde bükülmeye çalışılan hakikati, LGBTİ+ karşıtı söylemlerin hayatlarımıza nasıl sirayet edebileceğini ve eylemlerimize nasıl yön verebileceğini hatırlatmak istiyoruz. Bizler siyasi partilerin seçim kampanyalarına nefret odağı olarak araç haline getirilmeyi kabul etmiyoruz. Cumhur İttifakı’nın LGBTİ+ karşıtı söylemlerine, ittifakın içerisindeki siyasetçilerin LGBTİ+ olduğu imasıyla karşılık verilmesini kabul etmiyoruz. Derdinizin Cumhur İttifakı’nın ikiyüzlü ahlakını ifşa etmek değil; size yöneltilen ‘LGBT’ci’ etiketinden kurtulmak, LGBTİ+ karşıtı kesimlerin zihnindeki imajınızı tazelemek olduğunu görüyoruz. LGBTİ+ olmayı bir utanç kaynağı olarak gören bu zihniyetin, ne Türkiye’nin ikinci yüzyılını inşa etmeye ne de Türkiye’yi demokratikleştirmeye kadir olacağını düşünüyoruz.” Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemine de dikkat çekilen açıklamada “Bu süreçte miting meydanlarında siyasilerin birbirlerinin ikiyüzlülüğünü öne sürmek için bizleri kullanmak gibi bir lüksü bulunmamaktadır. Türkiye’nin ikinci yüzyılına doğru LGBTİ+’lar da dâhil olmak üzere eşit yurttaşlık haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi. 

***

LGBTİ+’LAR TOPLUM İÇİNDE HEDEF GÖSTERİLİYOR

Açıklamada, siyasilere LGBTİ+ haklarını gözetmeleri yönünde çağrı yapılarak şu öneri ve taleplerde bulunuldu:

•Bir kişinin LGBTİ+ olarak kendini tanımlaması onun hakkında bize bu bilgi dışında başka herhangi bir bilgi vermez. Kişiler, LGBTİ+ olmakla birlikte çok çeşitli siyasal ve sosyal kimliklere sahip olabilirler.  

•Kişilerin siyasi kimlikleri, görevleri sebebiyle eleştirilmesinin yanında, LGBTİ+ olmaları üzerinden utandırıcı imaların özellikle kamu görevlisi de olan siyasiler tarafından kullanılması bir ayrımcılık pratiğidir.

•T.C. Anayasası’nın 10’uncu maddesi gereğince kimse cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılamaz ve kanun önünde eşittir. LGBTİ+’ların siyasilerin “utandırıcı” imalarına konu edildiği her konuşma, toplum içerisinde hedef göstermektedir.

***

DİYANET’İN NEFRETİ BİTMİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı seçim öncesi son hutbesinde LGBTİ+ bireyleri hedef aldı. Hutbede, “İslam’a göre evlilik dışı nikâhsız birliktelikler zinadır. Zina, dinimizin haram kıldığı büyük günahlardan biri. Nice yuvalar zina nedeniyle yıkılmakta. Toplumun temel taşını oluşturan aile yapısı her geçen gün fıtrata aykırı yıkıcı etkilere maruz kalmakta" denildi. Hutbe "Yüce Rabbimiz, kadını kadın, erkeği erkek olarak yaratmıştır. İnsanın temiz fıtratını bozmayı amaçlayan sapkın anlayışların tamamı, ilahi iradeyi yok sayarak insanın yaratılışına müdahale etmekte" sözleriyle devam etti. Hutbede LGBTİ+ bireylerin toplumu felakete sürüklediği suçlaması yapıldı.

***

NE OLMUŞTU?

İktidar, seçim kampanyasında LGBTİ+’lar üzerinden Millet İttifakı’nı hedef almıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar LGBTİ’ci, biz değiliz" derken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi halinde “Erkeğin erkekle, kadının kadınla ve hayvanlarla evlilik yapacaklarını’’ söylemişti. Millet İttifakı ise hedef alan açıklamalara karşı tepki göstermişti.