Aleviler, cemevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlayan kanun teklifinin kabul edilmesine karşı Büyük Alevi Kurultayı’nda buluştu. Okunan bildiride, "Laik ve demokratik bir Anayasa” çağrısı yapıldı.

Eşit yurttaşlık istiyoruz
Fotoğraflar: BirGün

Asena TUNCA

Alevi örgütleri, “Laik ve demokratik bir Türkiye için buluşuyoruz” sloganıyla İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen büyük Alevi Kurultayı’nda bir araya geldi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) öncülüğünde gerçekleştirilen Büyük Alevi Kurultayı'na CHP, HDP, TİP, EMEP, TKP, TKH, SODAP, ESP, SOL Parti, Deva ve Gelecek Partisi temsilcileri ile demokratik kitle örgütü temsilcilere ve sanatçılar katıldı.

"Güneşi içenlerin türküsü" şiiri okunarak hayatını kaybedenlerin anıldığı Kurultay, Dede Eren Yıldırım'ın duasıyla devam etti. Duanın ardından Kurultay, Alevi sanatçıların türküleri ve semah ile sürdü.

Daha sonra Alevi kurum temsilcilerinin konuşmalarına geçildi:

"BOYUN EĞDİREMEZSİNİZ"

ABF Başkanı Mustafa Aslan: Alevi toplumu bu tekçi anlayışı kabul etmiyor. İktidar, Aleviler bir güvenlik sorunuymuş gibi ele alıp İçişleri Bakanlığı eliyle harekete geçti. Alevi köylerine döşenen asfalt, sanki lütufmuş gibi bir algı yarattılar. Alevi inanç temsilcileriyle görüşülmeden tepeden inme bir yaklaşımla Kültür Bakanlığı altında kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kabul etmiyoruz. Alevilere boyun eğdiremezsiniz.

"DEVLETİN DİNİ ADALETTİR"

ADFE Başkanı Celal Fırat: Bizi kimliksizleştirip, Sünnileştirmek istiyorlar. Alevilerle ilgili kararlarda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı karar verici olarak merkeze koyuyorlar. Kamusal alanda Alevilerin varlığı reddediliyor. Devletin dini adalettir. Alevilerin kendilerini özgürce ifade etmesi ve inançlarını özgürce yaşaması kabul edilmesi gereken en temel hakkıdır. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı, hiçbir koşulda kabul etmiyoruz. Bizce yıkılası bir yerdir.

AABK Eş Başkanları Nevin Kamilağaoğlu ve Hüseyin Mat: Bizi asimile etmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. Demokratik, laik Anadolu’yu ve Mezopotamya’y çocuk tecavüzcülerine asla terk etmeyeceğiz.

HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez: Biz eşit yurttaşlık istiyoruz. Alevilik Aleviliktir başka hiçbir şey değildir. Yolumuzu tarif edenlere tek bir sözümüz var: Sizin kirli siyasetinize alet olmayacağız.

PSAKD Başkanı Cuma Erçe: Alevilere tarih boyunca çok zulmettiler. Katliamlardan geçirdiler. Vurdular, astılar, yaktılar. Ama boyun eğmedik, biat etmeyeceğiz. Gericilere, ırkçılara karşı İmam Hüseyin, Pir Sultan, Seyit Rıza, Deniz, Mahir, İbo, Berkin, Ali İsmail olacağız.

DAD Eş Başkanları Kadriye Doğan ve Musa Kulu: Bizler Alevi olarak yaşamak istiyoruz. Onurlu, boyun eğmeden yaşamak istiyoruz. Yolumuz der ki biz Hakk’ın görünen yüzüyüz. Yolumuz eşitliği, birlikte üretmeyi, paylaşmayı nasihat ediyor. Kimse bize kendi Aleviliğini dayatamaz.

BİLDİRİ OKUNDU

Dernek ve federasyon başkanlarının sözleri sonrası, Büyük Alevi Kurultayı Bildirisi okundu. “Biz Aleviler bu tarihsel süreçte, karşı karşıya kaldığımız bütün kıyım ve saldırılara rağmen aydınlıktan yana durmaktan asla geri durmadık” denilen bildiride şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de tekçi, Türk-İslam sentezci uygulamalar hayatın her alanında kendini hissettirmekte ve iktidarın kurduğu sosyal ve politik baskı mekanizmalarıyla daha da kurumsallaştırılmaktadır. Anayasada Türkiye’nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğu belirtilmektedir. Ancak bütün uygulamalar laikliğin olmadığını göstermektedir. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın karşısında bir Alevi diyaneti talep etmiyoruz. İstediğimiz laikliktir. Devletin tüm inançlardan elini çekmesi, laikliğe aykırı olan kurumların kapatılarak gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yeniden yapılması ve toplumsal ilişkilerin dinsel temalardan arındırılması gerekmektedir. Aleviler vardır. Alevilik haktır. Eşit yurttaşlık talep ediyoruz.”

esit-yurttaslik-istiyoruz-1105193-1.

***

BU MÜCADELEDE KARARLI OLUNMALI

SOL Parti PM Üyesi Hasan Hayır, “Alevilerin savunduğu temel haklara en yakın program SOL Parti’de. Alevilerin taleplerini onlardan bağımsız olarak en net savunan parti SOL Parti. Türkiye siyasetinde laikliğin temel mesele olduğunu görüyoruz. Bunu hem programında hem mitinglerinde en net söyleyen parti SOL Parti” dedi. Alevilerin laik ve demokratik bir ülke konusunda kararlı ve ısrarcı olduğunu gördüklerini söyleyen Hayır, “Parlamentodaki partilerde laikliğin savunması konusunda tereddütler var ama Alevi kurumları ve tabanının laiklik konusunda hassasiyet göstermesi sevindirici” dedi.

***

ALEVİLERİN TALEPLERİ

Bildiride, Alevilerin talepleri ise şöyle sıralandı:

•Cemevlerinin ibadethane statüsünün kabul edilerek, tüm hakların tanınması, el konulmuş dergahlarımızın geri iade edilmesi.

•Zorunlu din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, toplumun tümüyle çağın gerisine savrulmasına neden olan eğitimin dinselleştirilmesinden vazgeçilmesi.

•Diyanet İşleri Başkanlığı’nın temel siyasal sorunlarımız konusunda bir referans mercii olmaktan uzaklaştırılması ve nihayet tasfiyesine dönük adımların atılmaya başlanması.

•Gerek kamu kaynaklarının ve gerekse kamu kadrolarının liyakat, adalet ve eşitlik ilkelerine göre dağılımının sağlanması, başta Aleviler olmak üzere ötekileştirilen tüm kesimler aleyhine ayrımcılığa son verilmesi.

•Madımak’ın utanç müzesi yapılması. Alevilere karşı işlenen nefret suçlarının açığa çıkarılması ve bu gibi suçların önüne geçilmesi için gerekli hukuki tedbirlerin alınması. Alevilere karşı yapılmış olan kıyım, katliam ve asimilasyon uygulamalarıyla yüzleşilmesi.

•Alevi inancında özel yeri olan günlerin resmî tatil ilan edilmesi. Kamusal yayıncılığın ayrımcılıktan arındırılması. Alevi yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesinden vazgeçilmesi ve isimlerinin iade edilmesi.