Kadınlar bugün açık olan Meclis’e İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve kadına karşı şiddetin önlenmesinde rol alması için çağrı yaptı. Yapılan çağrıda “Yeni yasama yılında eşitliği sağlamada örnek olun” dendi.

Eşitliği sağlamada örnek olun

HABER MERKEZİ

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), bugün başlayan yeni yasama yılında TBMM’yi kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadele konusunda göreve çağırdı. Meclis’in ülkedeki tüm kurumlara eşitliğin sağlanması ve ayrımcılıkla mücadele yönünden örnek olacak bir çalışma yürütmesi gerektiği hatırlatılan açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve denetlenmesi konusundaki işlevini yerine getirmesi de istendi.

Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu’nun (GREVIO) hazırladığı rapordaki eksiklerin giderilmediğine dikkat çekilen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyası, kadınların hayatına kasteden, eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaşın simgesidir” denildi. Sözleşmeye yönelik karalama kampanyasına son verilmesi konusunda, TBMM Başkanlığı ve TBMM göreve çağırıldı. Talepler şöyle sıralandı:


♦ Acilen, Meclis açılmadan önce, hâlâ resmi çevirisi yapılmamış olan GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisini yaptırınız ve raporu tüm milletvekillerine ulaştırınız.

♦ Raporun hükümet, bakanlıklar ve yargı kurumları gibi ilgili tüm kesimlerle kapsamlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayınız; kendi eylem planlarını ve geri bildirimlerini isteyiniz.

♦ Meclis’in ilk işlerinden biri olarak GREVIO Türkiye Raporu’nun TBMM’de görüşülmek üzere özel olarak gündeme alınmasını sağlayınız.

♦ Kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmaları 1 Ekim’den itibaren TBMM gündemine alınız.

♦ Parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlayınız.