301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın 3’üncü yıldönümünde BirGün’e konuşan DİSK’e bağlı eski Enerji-Sen Genel Başkanı Kartal, Soma’nın üç yıldır adalet beklediğini söyledi

Eski Enerji-Sen Genel Başkanı Kartal: Soma üç yıldır adalet bekliyor

Zeynep Kuray
zeynokuray@gmail.com
@zeynokuray

Soma Katliamı’nın 3’üncü yılında hayatını kaybeden 301 maden işçisini anmak için madenci aileleri ile birlikte miting düzenleyen Sosyal Haklar Derneği Ege Temsilcisi ve eski Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, Soma’nın üç yıldır adalet beklediğini söyledi. Soma’da yeni maden sahalarının uluslararası sermayeye açılması dışında koşulların daha da kötüleştiğini aktaran Kartal, mevcut maden ocaklarında iş sağlığı ve iş güvencesinin sağlanmasına yönelik hiçbir önlem alınmadığını ifade etti. Katliam sonrası binlerce insanın işsiz bırakıldığına dikkat çeken Kartal, sermayenin işçilere dönük baskının ve şiddetinin daha da arttığını vurguladı.

Kartal, katliam sonrası işçilerin ve hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin yaşadıklarını şöyle anlattı: “Maden ocakları patronları ve siyasi iktidar birlikte hareket ederek Soma’da ortaya çıkmış infiali bastırmak doğrultusunda, katliamdan sonra ilk 6 ay madencilere iki maaş ödedi. Maden sektörünün özellikle işçi sağlığı, iş güvencesi, çalışma saatleri konusunda kısmı düzeyde de olsa bir takım yasal düzenlemeler yapıldı. Sermaye, katledilen madencilerin ailelerine yönelik bir takım taahhütlerde bulundu ve ağırlıklı olarak hayatını kaybeden madenci eşlerinden oluşan aile fertlerini devlet memuru kapsamına alıp bunu bir tehdit unsuruna dönüştürdü. Biz size memurluk, ev verdik şantajıyla ailelerin hak aramalarının önüne geçmeye çalışıldı. Ancak tüm bu tehdit ve baskılara rağmen ailelerin bir kısmı hak ve adalet arama mücadelelerini kesintisiz bir biçimde yürütmeye devam ediyor .”

Dava süreci bilerek uzatılıyor

Soma davasını da değerlendiren Kartal, patronların ve yöneticilerin üç yıldır tutuklu yargılanmasının önemine değindi. İş cinayetleri konusunda Türkiye’de patronların ve yöneticilerin tutuklu yargılamasının bir ilk olduğunu belirten Kartal, ancak davada çok eksikler olduğunu kaydetti. Kartal, Çalışma Bakanlığı’nın müfettişleri ve devletin denetim yetkilileri hakkında iddianameler hazırlanmasına rağmen yargılanmalarının önünün kapatıldığına da dikkat çekti. AKP iktidarının adalet sistemini altüst etmesinin sonuçlarının Soma davasına da açığa çıktığını söyleyen Kartal, dava sürecinin kasıtlı bir şekilde uzatılarak, tutukluların tahliye edilmesine yönelik imkânların yaratılmak istendiğine dikkat çekti.

Her şeye rağmen Soma direnmeye devam ediyor

Tüm sömürü çarkına rağmen Soma’nın direnmeye devam ettiğini vurgulayan Kartal, bu direnişe Türkiye halklarının, emekten, yaşamdan yana olanların mutlaka katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Kartal, Soma’ya adaletin birleşik mücadeleden ve güçlü bir direniş hattının oluşturmasından geçtiğini hatırlattı.