Kolombiya’nın tepki çeken sağcı Duque yönetimi ülkede artan suikastlara karşı gelen tepkiler üzerine adım attı. Hükümet yetkilileri, eski FARC üyeleriyle görüşerek söz konusu cinayetlerin yaşanmaması için birlikte çalışma yürütüleceğini duyurdu.

Eski FARC’lılar hükümet yetkilileriyle görüştü: Suikastlara son verilsin

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’da yolsuzluklara ve cinayetlere batmış sağcı Ivan Duque hükümeti, eski üyeleri suikastlarla hedef alınan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile masaya oturdu. Ülkede haftalardır suikastlara karşı büyüyen tepkiler üzerine eski FARC’lılarla görüşmek zorunda kalan hükümet yetkilileri, şiddetin durdurulması için birlikte çalışma sözü verdi.

Hükümet yetkilileri ve eski FARC liderleri önceki gün başkent Bogoto’daki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda görüştü. Görüşmede eski FARC’lılara dönük suikastları sona erdirmek için girişim yürüteceğini belirten yetkililer, gükümetin, eski FARC savaşçılarıyla iş kurdukları ve sivil hayata atıldıkları ülkenin çeşitli bölgelerinde toplantılar düzenlemesi yönünde de karar aldı.

‘CESARET VERİCİ’

Devlet Başkanı Duque’nin FARC ile hükümet arasında 2016’da imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasını denetleyen danışmanı Emilio Archilla görüşmeden sonra “Hepimiz aynı tarafta olduğumuzun farkındayız. Düşmanlarımız var. Onlar aynı düşmanlar” ifadesini kullandı. Eski FARC liderlerinden Pastor Alape de görüşmeyi “cesaret verici bir etkinlik” olarak nitelendirdi.

215 FARC’LI ÖLDÜRÜLDÜ

Ülkedeki çatışmaları büyük oranda bitiren barış anlaşması, Küba’da uzun süren müzakerelerin ardından Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 24 Kasım 2016’da eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından imzalanmıştı. “Barış anlaşması”ndan bu yana, silah bırakan eski FARC savaşçıları, yerli toplulukların haklarını savunan halk liderleri ve eylemciler uzun süredir suikastlerin hedefi oldu. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Kasım 2016’dan beri ülkede 215 eski FARC savaşçısı öldürüldü.

MİTİNG YAPILMIŞTI

Geçen hafta, Kolombiya’nın birçok bölgesinden başkent Bogota’ya gelen yerli halklar ve FARC destekçileri kitlesel bir miting düzenlemiş, her gün suikastlarla hedef alınmalarına karşı “Can güvenliğimiz yok” diyerek isyan etmişti.