Eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun virüse yakalandığını AKP Eski Milletvekili Mehmet Metiner sosyal medyadan duyurdu.

Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu koronavirüse yakalandı

Eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu kororavirüse yakalandı. Aksu'nun koronavirüse yakalandığını Mehmet Metiner şahsi twitter hesabından duyurdu.

Metiner yaptığı açıklamada; "Koronavirüs hastalığı dolayısıyla hastanede yatan değerli büyüğümüz Abdulkadir Aksu’ya Allah’tan acil şifalar diliyorum. Seni az önce aradığımda sesin iyi geliyordu Abdulkadir abi. Çabucak iyileşmen için dua ediyoruz. Rabbim seni muhafaza buyursun." dedi.

ABDÜLKADİR AKSU KİMDİR?

Abdülkadir Aksu 59. Hükümet’te İçişleri Bakanı ve TBMM 22. Dönem AKP İstanbul milletvekillerinden. Öncesinde 18. Dönem ve 20. Dönem’de ANAP Diyarbakır milletvekili, 21. Dönem’de Fazilet Partisi İstanbul milletvekili oldu. 47. Hükümet - Akbulut Hükümeti’nde 2 yıl yine İçişleri Bakanlığı, 53. Hükümet - 2. Yılmaz Hükümeti’nde GAP’tan sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı.

Orta Öğrenimini Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1968 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Diyarbakır Maiyet Memurluğuna atanarak; staj dönemi içinde Ergani kaymakam yardımcılığı, Bismil ilçesi Sinan Bucak Müdürlüğü, Genç, Akçadağ ve Doğanşehir Kaymakam Vekilliği yaptı.

1973-1976 yılları arasında Sarıkaya Kaymakamlığı, 1 Eylül 1976 - 9 Ekim 1977 tarihleri arasında Kahramanmaraş Vali Vekilliği ve 1980 Eylül ayına kadar Malatya Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 29 Ağustos 1980 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Rize Valiliğine, 17 Ekim 1980 tarihli Kararname ile de Merkez Valiliğine atandı. Rize valiliği sırasında Rize Belediye Başkanlığı görevini de yürüttü. 9 Şubat 1984 - 18 Eylül 1987 tarihleri arasında Gaziantep Valiliği yapan ve 1985 yılında Yılın Bürokratı seçilen Abdülkadir Aksu; 29 Kasım 1987 tarihinde Anavatan Partisi’nden 18. Dönem Diyarbakır Milletvekili seçildi ve Aralık 1987 tarihinde de Anavatan Partisi T.B.M.M. Grup Başkan Vekilliği görevine getirildi.

31 Mart 1989 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na atandı ve bu görevini 24 Haziran 1991 tarihine kadar yürüttü. 24 Aralık 1995’te ANAP Diyarbakır Milletvekili olarak Parlamentoya girdikten kısa bir süre sonra ANAP Grup Başkan Vekilliğine, daha sonra da GAP’tan Sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirildi.

16 Ağustos 1996 tarihinde ANAP’tan ayrılarak RP’ye katıldı. RP GİK üyesi ve Genel Başkan Yardımcılığına getirildi, RP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra FP’ye girdi. Fazilet Partisi’nin kapatılmasından sonra yeni kurulan AKP’ye katıldı.

AKP’nin kurucuları arasında da bulunan Aksu, Abdullah Gül başkanlığındaki 58. hükümet döneminde İçişleri Bakanlığı’na getirildi ve Erdoğan’ın başkanlığındaki 59. Hükümet döneminde de yerini korudu.

Aksu’nun bakanlığı döneminde 2002 yılında Türkiye Necip Hablemitoğlu cinayetiyle sarsıldı aradan bir yıl geçmeden de HSBC ve sinagog saldırıları yaşandı. 2006 yılında ise yine Aksu’nun bakanlığı döneminde bu kez Trabzon’da Santa Maria Kilisesi’nin Rahibi Santoro öldürüldü. 17 Mayıs 2006’da ise Danıştay üyelerine düzenlenen silahlı saldırıda Yargıç Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirdi. 19 Ocak 2007’de ise Abdülkadir Aksu’nun İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, Hrant Dink öldürüldü.