İngiltere’de İşçi Partisi ve en büyük sendikalardan olan UNISON yeni yönetimlerini belirlemek üzere seçimlere giderken, İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn’in iki seçimde de aktif rol üstlenmesi, “Corbyn geri mi dönüyor” tartışmasını alevlendirdi.

Eski İşçi Partisi lideri kampanyalarda aktif rol oynuyor: Corbyn geri mi dönüyor?

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin iki köklü kurumu İşçi Partisi ve UNISON adlı sendikanın seçim süreçlerine eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn damga vurdu. İki kurumun seçim süreçlerinde Corbyn’in aktif rol alması, İngiltere’de “Corbyn geri mi dönüyor?” tartışmalarını alevlendirdi; işçi gündemli haber siteleri ve sosyal medyada Corbyn’in etkisi görülüyor. Corbyn 2019’daki seçim yenilgisinin ardından parti liderliğinden çekilmişti.

Sosyalistlerin hedefi 2024

İşçi Partisi’nin en önemli organlarından biri olan Ulusal Yürütme Komitesi(NEC) seçimleri için adaylar kampanyalarını duyurmaya başladı. NEC, İşçi Partisi'nin politikasına karar verme sürecinde çok önemli bir rol oynuyor. Kimlerin milletvekili adayı olabileceğini ve diğer parti içi seçimlerde kimin seçilebileceğini belirleyen kilit kararlar alıyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilecek oylama, kasım ayında son bulacak.

Corbyn’in çevresindeki sosyalist kanat da bu yarışa katılarak adaylarını açıkladı. Corbyn’in organize edilen kampanyalarda aktif rol alması ise istifasının ardından partiden kopan bir kitleyi yeniden aktifleştirmesi açısından önemli görülüyor. NEC’in kazanılması halinde ise 2024 yılında gerçekleştirilecek genel seçimlerdeki milletvekili adaylarının kimler tarafından belirleneceği açısından önemli. Corbyn’in desteklediği “Grassroots Voice” adayları, internet üzerinden de bir çağrı yaparak, küskün parti üyelerini tekrardan üye olmaya ve seçimlerde oy vermeye çağırdı.

Grassroots Voice ekibi, sosyalist bir anlayışı ile yeni bir parti ve hükümet kurmak istediklerini açıkça dile getiriyor. Sosyalist bir yeşil politika, azınlık değil çoğunluk için bir ekonomi, sendika haklarını gasp edenlerle mücadele temel noktaları.

Corbyn’in seçimlerdeki başarısızlığının ardından parti içerisinde başarısızlığın yalnızca seçimle ilgili olmadığı, seçmenle ve geniş kitlelerle yeteri kadar temas edilememiş olmasının da başarısızlık olarak görüldüğü medyaya yansımıştı.

Jeremy Corbyn parti içerisindeki seçimlerde aktif rol almasının yanı sıra yaklaşık 1.5 milyon üyesi bulunan UNISON’un genel sekreterlik seçimlerinde de sol kanat adayı Roger McKenzie'yi desteklediğini açıkladı ve kampanyasında yer alacağını duyurdu.

UNISON’un şimdiki genel sekreteri Dave Prentis’in emekliliğin ardından gerçekleşecek yeni seçimlerde, sosyalist kanadın adayı aynı zamanda Corbyn’in seçim döneminde yürüttüğü kampanyanın destekçilerindendi.

Corbyn, desteğini açıkladığı konuşmasında şunları söyledi: “Roger ve ben birlikte grevlerde, eylemlerde birlikte yer aldık ve 2015 ve 2016'daki liderlik kampanyalarımı desteklemek için özverili bir şekilde çalışma yaptı. Şimdi Roger'ın genel sekreterlik kampanyasında yer almaktan gurur duyuyorum.”
İngiltere’nin toplumsal hayatını belirlemede önemli bir yeri olan sendikaların, siyasi partilerin iç seçimleri, Corbyn ve ekibi için taze kan olarak görülüyor. Parti içerisinde Corbyn ve ekibine yönelik ihraçlar, eski lider hakkında “Yahudi düşmanı” olduğuna dair ortaya atılan tartışmaların dışında bu seçimler medyada yer etmeye ve sosyalistlerin bir sonraki seçimlerde daha güçlü bir kampanya çizebileceğine işaret ediyor.

Sosyalist bir program

Keir Starmer'ın Boris Johnson ile kurduğu düşük tansiyonlu ilişki, emekçilere sırtını dönen bir İşçi Partisi yarattı. 10 yıllık kemer sıkma politikaları, salgın sırasında yaşanan hak gaspları, toplumun büyük bir çoğunluğunun sağlık hizmetlerine ulaşamaması kampanyanın programında büyük bir yer tutuyor. Sol kanat işçi hükümetini kurmak için sosyalist ve eşitlikçi bir programa sahip olan, şeffaf, parti içi demokrasinin işletildiği bir partinin hayati olduğunu savunuyor.

***

400 bin yeni üye kazandırmıştı

Corbyn’in liderliğini yaptığı İşçi Partisi, 2015-2020 yılları arasında direksiyonunu sola kırarak, Corbyn’in görevde kaldığı beş yıl süresince anti-emperyalist, neoliberal ekonomi karşıtı politikaları, cinsiyet eşitliği sağlanması adına çalışması partiye 400.000 yeni üye kazandırmıştı. Corbyn’in istifasının ardından yerine gelen Starmer’ın, Blair dönemini hatırlatan politikaları, partiden büyük kopuşlar yaşanmasına neden olarak, partinin sağa kaydığı bir çizgi yarattı.