Eski İstanbul Valisi Mutlu: Gezi'de ikna edici bir dil kullanılamadı
Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Gezi Direnişi'nde kullanılan "dili" eleştirdi. Gezi Direnişi'nin başında polis saldırılarının ardından eyleme katılanlara "ıhlamur kokulu, arı vızltılı" bir tweetle seslenmesiyle hafizalarda yer edinen Mutlu, "Gezi'de ikna edici bir dil kullanılsaydı, olayları daha kolay atlatabilirdik" dedi.

Mutlu ayrıca o dönem yaşadıkları ile ilgili ise "Konuşamayacağım şeyler
olduğunu" söyleyerek, ileride bir kitap yazabileceğini duyurdu.

İstanbul Şehir Üniversitesi'nde düzenlenen ‘şehir, insan ve çevre’ konulu panelde söz alan Mutlu, "9 gencin ölümüyle sonuçlanan olaylardan sonra başınızı yastığa rahat koyabiliyor musunuz?” sorusu üzerine, "sıkıntılı bir tablo oluşmaması için azami gayret gösterdiğini, ancak bunu henüz kimsenin bilmediğini" söyledi.


'BU ŞEHİRDE HER ZAMAN AVNİ MUTLU OLMAYABİLİR'
Mutlu'nun 'ilk defa açıklıyorum' dediği konuşmanın tamamı şöyle:

“1 Haziran’a kadar geçen süre çevreci bir hareket olarak gözüküyor. Sonrasında yapmamız gereken şey orada ne yapıldığını izah ve ikna eden bir dili ve süreci kullanabilmekten geçerdi. Diyalog, anlatma, projeyi tanıtma... Bunları yapabilmek, ikna edebilmek, sonra da onları ortaklaştırmak, ‘gelin projenin bazı yerlerinde oynayalım’ demek gerekebilirdi. Bu dil kullanılmış olsaydı, daha rahat geçebilirdi. Bu bir eksikliktir kendi adımıza. Kolay bir süreç değildi, neticede hayatını kaybeden insanlar oldu. Ama açık söyleyeyim, o genç benim nasıl bir duruş sergilediğimi bilse, şunu alalım başımızın üstünde taşıyalım diyecek.

Neticede benim için de bir imtihandı. Bu imtihanda ben şunu da yapabilirdim: ‘Nereye varırsa varsın.’ Ama olduğunu kimsenin bilmediği o duruşu 1 Mayıs’tan itibaren çok net gösterdik. Bu şehirde her zaman bir Hüseyin Avni Mutlu olmayabilir. Yönetmek her zaman sizin sonsuz kudretinizde değildir. Yapabildiğimin en iyisini ve Türkiye ’de idareciler içerisinde en cesurunu, en doğrusunu, en şeffafını yapmaya çalıştım. Keşke insanlarımızın kaybetmeyeceği bir demokrasi geliştirebilseydik. Bunu da kimse bilmiyor, ilk defa açıklıyorum. 3 yıl sonra size sadece bir şey söyledim. Daha sizin duymanız gereken Hüseyin Avni Mutlu’dan çok şey var. Ama ben sabırlıyım, siz bana kızmaya devam edeceksiniz.”

Mutlu'nun Gezi Direnişi devam ederken attığı tweetler se sosyal medyada oldukça konuşulmuştu.