Eski Merkez Bankası başekonomisti Ali Hakan Kara, asgari ücretin temmuz ayında yüzde 29,3'lük bir artışla 11 bin lira seviyesine çıkarılabileceği değerlendirmesinde bulundu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacak.

Kaynak: Haber Merkezi
Eski Merkez Bankası başekonomistinden asgari ücret tahmini: Rakam verdi
Fotoğraf: Depophotos

Eski Merkez Bankası başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin tahminde bulundu. 

Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-iş) verilerinden hareketle asgari ücretin temmuzda yüzde 28'lik artışla 10 bin 880 lira olmasının beklendiğini söyledi. Kara, asgari ücretin yüzde 29,3'lük artışla 11 bin liraya tamamlanabileceğini de belirtti.

Kara, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret ne olur? Son dönemde genelde TÜRK-İŞ açlık endeksi referans alınıyor. Yine öyle olursa (Haziran’da endeksin %5 artacağını varsayarak) Temmuz’da net asgari ücretin %28 artışla 10.880 TL olması beklenir. Düz olsun diye belki 11.000 ’e de tamamlanabilir (%29,3 artış). Burada dikkat çeken bir gelişme, bir süredir asgari ücret belirlenirken gıdada TÜİK'ten ziyade TÜRK-İŞ'in ölçtüğü fiyatlarının baz alınması."

ZAM PAZARLIĞI DEVAM EDİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 19 Haziran'da ikinci toplantısını yapacak.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.