İzmir’in gazozcu konseptine sahip olan tek dükkanı olan Münire’nin sahibi Özgür Çankaya, Dükkanla beraber babaannesinin adını yaşattığını söyledi

Eskici, kahveci, gazozcu

BÜŞRA ÇOŞKUN

Özgür Çankaya, 5 sene önce İstanbul’dan gezmeye geldiği İzmir’e yerleşip burada bir ilki gerçekleştirdi ve Alsancak’ta, Münire Eskici Kahveci Gazozcu adıyla bir dükkan açtı. İstanbul’da da işletmeci olan Çankaya, İzmir’de alışılmışın dışında bir şeyler yapmak istediğini belirterek “Amacım; eskilerin var olduğu, yaşadığı bir mekan açmaktı. Kahve çeşitleri satacaktım, sonra gazoz fikri geldi ve içine gazozu da ekledim. Dükkan konsept olarak eskici, kahveci, gazozcu oldu. Adı Münire, Münire benim babaannemin adı” dedi ve babaannesinin adının mekanın ruhuna çok yakıştığını, bu şekilde onun adını yaşattığını söyledi.

Gezmeyi çok sevdiğini belirten Çankaya, gittiği yerlerde de ilk işinin eskicilere ve antikacılara gitmek olduğunu söyleyerek dükkanında bulunan eşyaların hepsinin kendisine ait olduğunu ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden satın aldığını söyledi.

İlk etapta topladığı eskileri dükkanında satan Çankaya, artık bunu yapmıyor, sebebini ise, “Artık sattıklarımı yerine koyamıyorum. Satmamın amacı kar elde etmek değildi. Yer değiştirmesini istiyordum. Burada zamanında satın aldığın bir şeyi evine koyduğun zaman o nesilden nesile yaşamaya devam ediyor. Ama artık burada bir şey el değiştirdiği zaman onun yerine yenisini alamıyorum. Çünkü paha olarak eskiler çok pahalandı” diyerek açıklıyor.

ESKİ TATLARI DA BULABİLİRSİNİZeskici-kahveci-gazozcu-620177-1.

Mekandaki nostaljik hava bunlarla da sınırlı değil. Münire’nin içinde ‘Eski Tatlar Bakkaliyesi’ adı altında ayrı bir bölümleri de olduğunu belirten Çankaya; bisküvili lokum, Cino, Mabel Sakız gibi eskiye dair günümüzde hala yaşayan ürünleri de burada sattıklarını söyledi.

Çankaya, “Önemli olan zoru başarmaktır. Herkesin cebinde olan bir şeyi herkes çok kolay başarır. Ben bu hayatta neyi nasıl yaptığımla mutlu oluyorum” diyerek gazoz çeşitlerinin günden güne çoğaldığını ve bugüne kadar belki 100 farklı çeşitte gazoz sattıklarını belirtti. Çankaya, “Bir gazoz bitiyor, onun yerine yenisi geliyor. Şu an 20’den fazla aroma ve 40’a yakın da gazoz çeşidi var” dedi.

Dükkanında bulunan Safranbolu Bağlar gazozunun siyah beyaz reklamı olan tek gazoz olduğunu ve ne kadar eski olduğunun buradan anlaşılabileceğini söyleyen Çankaya, bu yolla bünyelerinde piyasa ürünlerini barındırmadıklarını belirtiyor.

ÜÇ KUŞAK DA BURAYA İLGİ GÖSTERİYOR

“20 yaşında bir arkadaşım geliyor buraya, ondan sonra annesiyle de geliyor, sonra dedesiyle de geliyor. Yani üç kuşak da burayı görüyor” diyerek her yaş kesiminden insanın ilgi gösterdiğini belirten Çankaya, “Mesela gelen genç bir arkadaş burada babaannesinin evinde gördüğü bir şeye rastlıyor, sonra babaannesiyle birlikte buraya geldiğinde babaannesinde de o mutluluğu görüyor” dedi.

Türkiye’nin başka hiçbir yerinde bu konseptte bir yerin olmadığını söyleyen Çankaya sözlerine “Benden sonra 18 tane mekan açıldı bu sokağa ve çok da güzel oldu. Demek ki İzmir’in bu tarz farklı konseptte yerlere ihtiyacı vardı. Sokaktaki dükkanların hemen hemen hepsinin konsepti birbirinden farklı. Biz sokak olarak çok iyi anlaşıyoruz birlikte. Burası İzmir’in Puntası” ifadelerini kullandı. “Burası büyümeyecek, ilk şubemiz burada hep kalacak. Benden bayilik isteyen arkadaşlarım oluyor. Eylül ayı içerisinde bir şube verdim” diyerek aynı isim, konsept ve dekorasyonla bir şubenin de Bostanlı’ya açılacağını müjdeledi.