CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Ankara’dan Eskişehir’e yüksek hızlı tren ile gitmek isteyenlere bilet ambargosu uygulandığı iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Trenlerin boş olmasına karşın Ankara’dan Eskişehir’e gitmek isteyenlere, “Bilet yok” denildiğini anlatan Çakırözer, “Yurttaşlar 30 TL fazla ödeyerek İstanbul’a bilet almak zorunda bırakılıyor” dedi

"Eskişehir’e YHT bileti ambargosu uygulanıyor” iddiası

BirGün/Ankara

Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ile Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hatlarından 2017 ve 2018 yıllarında yüzde 18 kar elde edildi. Sayıştay’ın YHT’ye ilişkin, “Maliyetin üzerinde gelir elde edilmesi kamu hizmet yükümlülüğü ile bağdaşmıyor” tespitini anımsatan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, YHT hattını kullanan Eskişehirlilere bilet ambargosu uygulandığı iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

Ankara-İstanbul tren hattında Ankara’dan Eskişehir’e gitmek isteyen bir yolcuya, “Bilet yok” denildiğini anlatan CHP’li Çakırözer, “Ancak Ankara’dan İstanbul’a gitmek istese boş koltuklarla karşılaşıyor. Veya Ankara’dan Eskişehir’e gidecek, bilet yok, başka bir yolcu iptal edince biletini alabiliyor, trene biniyor bir bakıyor, boş koltuklar var. Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattında Eskişehirlilere kısa hat ambargosu mu uygulanıyor?” diye sordu.

Sayıştay’ın kamu hizmeti yükümlülüğü ile bağdaşmadığını belirlediği yüzde 18’lik karda Eskişehirlilere uygulanan ambargonun etkisi olup olmadığını da soran Çakırözer, "Çünkü Ankara’dan Eskişehir’e bilet bulamayan yolcu aynı trene İstanbul için bilet alabiliyor ancak 30 TL fazla ödemek zorunda kalıyor” dedi.

BAŞKA İLLERE DE AMBARGO VAR MI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Çakırözer, kısa hat ambargosu iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Çakırözer, şu sorulara yanıt aradı:

>> İstanbul’dan Eskişehir’e gelmek isteyen yurttaşlar, İstanbul-Eskişehir yerine Eskişehir-Ankara bileti almak zorunda bırakılırken, bu uygulama Eskişehirlilerden fazla mesafe ücreti almak için mi yapılmaktadır?

>>Eskişehir-Ankara, Ankara-Eskişehir arası günde kaç tren gidip gelmektedir? İstanbul-Ankara, Ankara-İstanbul arasında kaç tren gidip gelmektedir?

>> Bu trenlerde iller için ayrılmış bir kontenjan var mıdır? Var ise Eskişehir için ayrılan kontenjan sayısı kaçtır?

>> Eskişehir’deki iddiaya konu uygulamanın bir benzeri Bilecik, Sakarya illerine de uygulanmakta mıdır?”

cukurda-defineci-avi-540867-1.