Eskişehir’de Koza’nın zehir deposuna karşı eylem
Fotoğraf: ESÇEVDER

Haber Merkezi

Koza Maden Şirketi’nin Eskişehir Sivrihisar ilçesi Kaymaz Mahallesi'nde yapmak istediği 3. siyanürlü atık barajına karşı tepkiler sürüyor.

Eskişehir Çevre Derneği (ESÇEVDER), demokratik kitle örgütleri ve yaşam savunucuları Sivrihisar ilçesi Kaymaz Mahallesi'nde yapılması planlanan Siyanürlü Zehirli Atık Barajı'na karşı Kaymaz'da eylem yaptı.

Sözcü’nün haberine göre, eyleme, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan ve İl Başkanı Recep Taşel de destek verdi.

Eyleme katılan yaşam savunucuları, ‘Havama, suyuma, toprağıma karışma’, ‘TMSF elini Kaymaz’dan çık’, ‘Kaymaz halkı toprağına sahip çık’, ‘Kaymaz susma, toprağına sahip çık’ şeklinde sloganlar attı.

ESÇEVDER Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç, “Bu ÇED raporu onaylanırsa Kaymaz’ a 600 metre mesafede üçüncü 40 metre derinliğinde 5 milyon 500 bin metreküp kapasiteli Siyanürlü Zehirli Atık Barajı inşa edilecek ve ileriki dönemde Kaymaz diye bir mahalle kalmayacaktır” dedi.

Kaymaz Mahallesinde meraların, tarım arazilerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve insanların kanserden öldüğünü vurgulayan Özkoç, “Şirketin hazırladığı ÇED raporuna göre 5 milyon 500 bin metreküp yapılacak 3'üncü zehir atik barajı 10 yılda dolacaktır. Kanserden senede 60-70 kişinin öldüğü bir mahalle zaman içinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya” diye konuştu.