‘Eskiye değil, daha güçlüsüne’

BirGün ANKARA

CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinin oylanarak kabul edildiği toplantıda, bu sistemin demokratik çevreleri iktidara taşıyacağı kaydedildi.

AKP ve MHP’nin ilk seçimde iktidardan uzaklaşarak muhalefet görevini üstleneceği belirtilerek, “Bize vermedikleri hakları verelim, muhalefet güçlü olsun” görüşü benimsendi.


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin, AKP ve MHP ittifakını iktidarda tutmak için oluşturulmuş bir sistem olduğunu kaydeden Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, klasik parlamenter sistemin de Türkiye’ye artık istikrarı, büyümeyi ve demokratikleşmeyi getiremeyeceğini kaydetti. CHP’nin daha önce taslak halinde çeşitli siyasi partilerle paylaşılan yeni sistem çalışması kabul edilerek kesinlik kazandı.

CHP Parti Meclisi’nin onayladığı son çalışmadan öne çıkanlar şöyle:

Seçim sistemi, anayasal düzlemde, seçmen iradesinin demokratik temsiline olanak tanıyacak ve bununla bağdaşmayacak baraj kayıtlarına yer vermeyecek biçimde güvence altına alınacak. Yüksek Seçim Kurulu, bir seçim yargısı olarak yeniden yapılandırılacak. Seçim yasasından öncelikle yüzde 10 barajı çıkarılacak. TBMM’ye giden yolların demokratik olması ölçüsünde güçlü bir yasama organı kurulacak.

TBMM’de formaliteye dönüşen muhalefet algısı, yeniden yapılandırılacak. Meclis, sadece iktidarın istediği gündemle hareket eden bir yapı olmaktan kurtarılacak.