Eskrim Flöre Açık Turnuvası’nda A.Ç ve D.K arasındaki maçta hakem ve gözlemci skandal kararlara imza attı. BirGün ulaştığı videoda gözlemci Barış Güler’in hakem Ömer Yalçındağ’ın yanına gelerek bir şeyler söylediği ve hakem Yalçındağ’ın D.K’ye vermesi gereken puanları A.Ç’ye verdiği görülüyor. Maçın gözlemcisi Güler’in aynı zamanda antrenör olduğu ve parayla A.Ç’ye özel ders verdiği de iddia ediliyor.

Eskrim flöre şampiyonasında büyük skandal: Gözlemci ve hakem alenen şike yaptı
Fotoğraf: BirGün

Eren TUTEL

Türkiye Eskrim Federasyonu’nun (TEF) 9 Ekim 2022 tarihinde Antep'te düzenlendiği U10-U12-U14 Flöre Açık Turnuvası’nda büyük bir skandal yaşandı. U10 kategorisinde Antep Ferdi Sporcusu A.Ç.-İstanbul Ferdi Sporcusu D.K.’yi karşı karşıya getiren karşılaşmada gözlemci Barış Güler, hakem Ömer Yalçındağ’ı baskı altına aldı. Hakem Yalçındağ da D.K’ye vermesi gereken puanları A.Ç’ye verdi. Verilen puanlar sonrası maçı A.Ç. kazanırken D.K.’nin ailesi ve antrenörü karara büyük tepki gösterdi.

Şaibeli maçın görüntülerine BirGün ulaştı. Görüntülerde mücadelenin gözlemcisi Barış Güler’in hakem Ömer Yalçındağ’ın yanına gelerek bir şeyler söylediği görülüyor. Güler’in müdahalesi sonrası karşılaşmanın seyri değişirken federasyon konuyla ilgili soruşturma başlattı. Ancak karşılaşmanın üzerinden üç ay geçmesine rağmen soruşturma bir sonuca ulaşmış değil.

DERS VERİYOR İDDİASI

Konuyu BirGün’e değerlendiren ve uzun süredir eskrim camiasının içinde olan Bülent Kurt, hakkında soruşturma başlatılan maçın gözlemcisi Barış Güler’in aynı zamanda bir antrenör olduğunu ve maçı kazanan A.Ç’ye özel ders verdiğini söyledi. Kurt, “Bu maçta yapılan şey alenen şikedir. Gözlemci hakeme talimat veriyor hakem de verilen talimatı yerine getiriyor. Gözlemci Barış Güler para karşılığında maçı kazanan A.Ç.’ye ders verdiği biliniyor. Üstelik D.K.’nin antrenörüne siyah kart gösteriliyor haksız bir biçimde. Nedenini sorduğunda da ‘Sen bilirsin nedenini’ cevabını alıyor” diye konuştu.

BAŞKA İDDİALAR DA VAR

Barış Güler’in hem hakemlik hem de antrenörlük lisansının olduğunun altını çizen Kurt, “Kendisinin hakkında başka iddialar da var. Ancak sorun Güler’den de ibaret değil. Federasyondaki yetkililer kendilerine yakın olan kulüpleri ve isimleri kolluyor, bu büyük bir sorun. Bu düzenin dışında kalan kulüpler, sporcular gereken desteği görmüyor. Bakanlık tarafından federasyona verilen bütçede bu çevrenin kontrolünde” ifadelerini kullandı.

Federasyonun kurullarında yetkilerini kötüye kullanan isimler olduğunun altını çizen Bülent Kurt sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Birçok sporcu ve ailesi bu kişiler tarafından mobing görüyor. Federasyondaki bu hukuksuz uygulamalara bir an önce son verilmesi gerek. Milli sporcuların bazıları harcırah bile alamıyor.”