Koronavirüs tedbirleri sebebiyle aylardır iş yerleri paket servis dışında kapalı olan esnaf, dün açıklanan ‘normalleşme’ kararları ardından bugün yüzde 50 kapasiteyle işletmelerini açtı.

Esnaf aylar sonra ilk müşterilerini almaya başladı

Koronavirüs risk değerlendirme haritasına göre, yüksek riskli kentler dışında restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açıldı.

Hazırlıklarını tamamlayan kafe, restoran, pastane gibi işletmeler Beyoğlu'nda ilk müşterilerini aldı.

Beyoğlu’nda sabahın erken saatlerinden itibaren esnaf hazırlıklarını yaptı. Aylar sonra masa ve sandalyeler düzenlendi. Heyecanlı olduğunu dile getiren esnaf, müşterileri beklediklerini söyledi. Bir restorana kahvaltı yapmak için gelen bir vatandaş ise, karardan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

“İÇİMİZDE BÜYÜK BİR SEVİNÇ VAR, MÜŞTERİLERİMİZİ BEKLİYORUZ”

13 yıldır restoran işleten Kadir Yalçın hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Yalçın, “İçimizde büyük bir sevinç var. Ülkemiz açısından hayırlı olsun. İnşallah normalleşme adına çok daha güzel şeyler olur. Bu karar bizi mutlu etti. Hazırlıklarımız yapıldı. Masalarımızı mesafeli bir şekilde yerleştirdik. Birer sandalye boş olacak şekilde yazılar koyduk. Dezenfektan bıraktık. Şu an hazırız. Müşterilerimizi bekliyoruz. Dükkanımız yüzde 50 kapasite ile çalışacak. Ağırlamak için tüm müşterilerimizi bekliyoruz” dedi.

“ÖNCEDEN PAKET ALIYORDUK ARTIK İNŞALLAH BÖYLE DEVAM EDERİZ”

Sabahın erken saatlerinde kahvaltı yapmak için restorana gelen Cengiz Aşkın, “İnşallah ülkemiz için hayırlı olur. Herkese sağlık diliyorum. Halk olarak tedbirleri elden bırakmayız umarım. Tedbirli şekilde alınan kararları uygularsak daha güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Ben ilk günden geldim kahvaltıya. Önceden paket alıyorduk artık inşallah böyle devam ederiz” diye konuştu.

esnaf-aylar-sonra-ilk-musterilerini-almaya-basladi-847597-1.

“TATLI, KÜÇÜK BİR HEYECANIMIZ VAR”

Rıdvan Şahinbaş ise, “3 ayı aşkın süredir masa servisine kapalıydık. Cumhurbaşkanımızın dün yaptığı açıklamadan sonra biz de bugün gelip temizliğimizi hazırlığımızı yapmaya başladık. Bu saatten sonra da misafirlerimizi kabul etmeye başlayacağız. Bunun vermiş olduğu tatlı küçük bir heyecan var açıkçası. Tekrar misafirlerimizle bir araya gelmek, onları burada ağırlamak bizim içinde güzel olacak” şeklinde konuştu.

“GECE SABAHA KADAR UYKU UYUMADIK. ÇOK SEVİNÇLİYİM”

Kırklareli’nde birçok esnaf sabahın erken saatinde işletmelerine gelerek hazırlıklarını yaptı.

Kahvehane işletmecisi Muammer Bozkurt, iş yerini hizmete açacağı için çok heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi.

Yaklaşık 100 gündür tedbirler kapsamında kahvehanesini açmadığını belirten Bozkurt, bundan sonraki süreçte kurallara daha fazla uyarak normalleşmeye çalışacaklarını dile getirdi.

Sabahın erken saatinde kahvehanesine gelerek temizlik yaptığını ve çay ocağını hazırladığını aktaran ​​​​​​​Bozkurt, "Gece sabaha kadar uyku uyumadık. Çok sevinçliyim. Gelen müşterilerime HES kodu sorgulaması yaparak kahvehaneye alacağım. Müşterilerin mesafeli oturmalarını sağlayacağız" dedi.

Pastane işletmecisi Ünal Sevim de ilk etapta yüzde 50 kapasiteyle hizmet vermenin yeterli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

İlerleyen günlerde Kırklareli risk haritasının maviye dönmesi ile tamamen normalleşmeyi arzu ettiklerini anlatan Sevim, uzun zamanın ardından müşterilerini kabul edeceğini kaydetti.

DERSİM’DE DE İŞLETMELER AÇILDI

Dersim’de de normalleşme süreciyle restoran, kafeterya, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler yüzde 50 kapasiteyle hizmete başladı.

Kentte uzun bir aranın ardından hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşayan esnaf da güne erken başlayarak işletmelerinin yolunu tuttu.

Yeni sürece göre işletmelerini düzenleyen esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet verecek.

Kafe sahibi Haydar Gül, uzun bir aradan sonra iş yerini açmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Gül, yeni normalleşme sürecinin tüm esnafa hayırlı olmasını temenni ederek, "İnşallah herkes bol kazanç elde etmiş olur ve koronavirüs belasından bir an önce kurtuluruz. Ayrıca hijyen, maske ve sosyal mesafeyi işletmelerimizde sağlayarak müşterilerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız. Müşterilerimizden de tedbirlere riayet etmelerini istiyoruz." dedi.

(AA, DHA)