Esnaf ve çiftçi nefes alamıyor

BirGün/ANKARA

Yurttaşların sadece bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 22 Nisan tarihi itibarıyla 1 trilyon 96 milyar lira olurken “ülke ekonomisinin dinamosu” küçük ve orta ölçekli işletmeler ile tarım sektörü de borç batağında boğuldu. İki sektörün borçları Mart ayı sonu itibarıyla 1.5 trilyon liraya ulaştı sadece bir aylık borç artışı 160 milyar lira oldu.

TAKİBE DÜŞTÜLER

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan borçları Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 13,2 oranında arttı. Bir ayda borçlara eklenen 156,1 milyar lira ile KOBİ’lerin toplam borcu 1 trilyon 330 milyar liraya yükseldi.

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun verilerine göre, KOBİ’lerin zamanında ödeyemediği için takibe alınan kredi borçları Mart ayında önceki aya göre 4,4 milyar lira artarak 63 milyar liraya çıktı.

Girdi maliyetlerinde yüzde 100’e varan artışların olduğu tarım sektörünün kamu ve özel bankalara olan borçları da artıyor.

ÖDEYEMİYORLAR

Çiftçilerin bankalara olan borcu 182,9 milyar liraya yükseldi. Çiftçiler de KOBİ’ler gibi bankalara olan borçlarını zamanında ödemekte büyük güçlük yaşıyor. Çiftçinin takibe düşen borç miktarı 4,1 milyar liraya ulaştı.

KATLANARAK ARTIYOR

•KOBİ’lerin toplam borcu: 1 trilyon 330 milyar lira
•Borçlu sayısı: 4 milyon 218 bin
•KOBİ’lerin takibe düşen kredi borçları: 63 milyar lira
•Hakında işlem başlatılan KOBİ sayısı: 299 bin 692
•Çiftçilerin bankalara olan borcu: 182,9 milyar lira
•Çiftçinin takibe düşen borç miktarı: 4,1 milyar lira