Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk eden eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan halkından özür diledi. Ülkeden ayrılma kararının 'hayatının en zor kararı' olduğunu söyleyen Gani, Afganistan halkını korumak için bunun tek yol olduğuna inandığını ifade etti.

Eşref Gani, Afganistan halkından özür diledi

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında Afganistan’ı neden aniden terk ettiğine ilişkin açıklama yaptı. Gani, Kabil’de kalmasının 1990’lı yıllarda sokaklarda yaşanan çatışmaların tekrar etmesine neden olabileceğinden korktuğunu, bu nedenle ülkeden ayrıldığını söyledi.

Eşref Gani açıklamasında ülkeyi terk emenin hayatının en zor kararı olduğunu belirterek Kabil'i ve 6 milyon vatandaşını korumak için bunun tek yol olduğuna inandığını ifade etti.

Bu kararı, güvenlik görevlilerinin tavsiyesi üzerine aldığını söyleyen Gani, şunları kaydetti:

"Afgan halkına, Taliban'ın beklenmedik bir şekilde şehre girmesinin ardından 15 Ağustos'ta Kabil'den aniden ayrıldığım için bir açıklama borçluyum. 1990'ların İç Savaşı sırasında şehrin yaşadığı aynı korkunç savaşı ortamının tekrar yaşanmaması için ülkeyi terk etmemi tavsiye eden saray güvenliğinin ısrarı üzerine ayrıldım."

YANINA YÜKLÜ MİKTARDA PARA ALDIĞI İDDİALARINI REDDETTİ

Gani beraberinde Afgan halkına ait olan milyon dolarlarla birlikte kaçtığı iddialarını da yalanladı. Eşref Gani, Birleşmiş Milletler’in veya diğer bağımsız denetleme kurumların gözetiminde finansal soruşturmaya açık olduğunu belirtti. Ayrıca Gani, açıklamasında kendi yönetiminin sonunun kendisinden öncekilerle benzer şekilde sonuçlandığı için Afgan halkından özür diledi.

Eşref Gani, 15 Ağutos'ta Taliban’ın başkent Kabil’i kuşatmasının ardından ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmişti.

DHA