İstanbul’da Etiler Polis Okulu arazisinin Atatürk Havalimanı’na yapılacak millet bahçesi ihalesini alan şirkete satılmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaata tepkiler sürüyor: Hukuka aykırı
Fotoğraf: Depo Photos

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Akat Mahallesi'nde bulunan Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaata yönelik tepkiler sürüyor. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Etiler Polis Okulu arazisinin altı ay önce Yapı&Yapı şirketine 208 milyon euro’ya satılmasıyla ilgili açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada okul arazisine inşa edilmesi planlanan yapının imar planının iptal edilmesi için dava açıldığı hatırlatıldı. Davanın Gezi Parkı davasında verilen kararlar nedeniyle tutuklu bulunan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın inceleme ve çalışmalarıyla kazanıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Arazi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Atatürk Havalimanına yapılacak olan 'Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Bu İnşaatlara Ait Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi' ihalesini alan Yapı&Yapı isimli şirkete satıldı. Şirket yaklaşık 2 hafta önce alanda inşaat faaliyetlerine başlamıştır. İmar planları olmayan bir yerde başlayan bu kaçak inşaatlar derhal durdurulmalı."

Arazide hali hazırda süren inşaatın ‘kaçak’ olduğu belirtilen açıklamada, araziyi satan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ve ‘arazinin yeniden yapılaşmaya açılmasında sorumluluğu bulunanlara’ sorular yöneltildi:

•Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisinin imar planları iptal edilmişken buradaki yapılaşma hangi imar planına dayandırıldı?

•İmar planları mahkeme kararıyla iptal edilen bir alanın satış bedeli nasıl belirlendi?

NE OLMUŞTU?​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Etiler Polis Meslek Yüksekokulu ile bu parsellerin kuzeyinde bulunan tescil dışı alana ilişkin 26 Aralık 2012 tarihinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama imar planı değişikliği yaptı. TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası, bu plan değişikliklerine karşı 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı, dosya kapsamında alınan iki adet bilirkişi raporu planların şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu tespitlerinde bulundu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 2019'da verdiği kararla dava konusu işlemi iptal etti. Bu karar geçen sene Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından kesin olarak onandı.

Söz konusu araziyle ilgili yapı ruhsatı 1 Kasım 2018’de verildi. 7 Kasım 2018’de de kurulan kat irtifakına göre; araziye inşa edilecek olan üç ayrı blokta toplam 516 bağımsız bölüm yer alacaktı. İBB 6 Aralık 2021’de söz konusu araziyi 208 milyon Euro’ya Yapı&Yapı şirketine sattı. Yapı&Yapı şirketi 208 milyon Euro’yu Vakıflar Bankası’ndan kullandığı krediyle ödedi. Haber Merkezi