Etkili müdahale olmazsa yıkım daha da ağırlaşır

HABER MERKEZİ

Orman yangınları ülkemizde ölümcül ve iyileştirilemez yaralar açmaya devam ediyor. Uzmanlar daha da geç olmadan etkili bir müdahalede bulunulmazsa doğa yıkımının sonuçlarının daha ağır olacağını vurguluyor.

Kuzey Ormanları Savunması ormanları yangınlardan korumak ve kurtarmak için orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri sıraladı.


♦ Yangınlara havadan müdahalede gücümüz yetersiz. Havanın kararmasıyla, yanan orman alanları kaderine terk edilmekte, yangın geceden sabaha kadar katbekat büyümekte. Acilen Türkiye'ye ait yeterli sayıda uçak ve helikopterden oluşan, gece donanımlı bir hava filosu kurulmalı ve hemen sahaya çıkarılmalı.

♦ Orman teşkilatının araç ve personel donanım eksiklikleri acilen giderilmeli.

♦ Orman yangın alarmı ilan edilmeli, yangın dönemi boyunca tüm ormanlar denetimli alanlar dışında araç giriş çıkışına ve pikniğe kapatılmalı. Mevcut ve riskli alanlara ilişkin detaylı veri akışı anlık sağlanmalı.

♦ Orman içinde sürdürülen tüm inşaat, enerji, madencilik ve altyapı faaliyetleri, yangın dönemi ve bunu takip eden kurak dönem boyunca durdurulmalı.

♦ Yöre halkının zararları, sağ kalan hayvanların tedavi ve bakımları devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı.

ORMAN DOĞAL YOLLA YENİLENMELİ

♦ Orman içinden elektrik iletim hatları geçirilmesine son verilmeli.

♦ Tahrip olan alanlara fidan dikilmemeli, ormanların doğal yolla yenilenmesi sağlanmalı.

♦ Orman alanlarının sınırları yangın öncesi süreçteki gibi korunmalı, ormanlar tüm imar faaliyetlerine kapatılmalı.

♦ Yangın gözetleme kuleleri artırılmalı ve uzaktan algılama sistemi ile kritik bölgelerde çıkacak yangınların izlenmesi etkin bir şekilde sağlanmalı.