Euro NCAP, yeni Astra’yı en yüksek puan olan beş yıldız ile ödüllendirdi. Opel’in yeni kompakt beş kapılı hatchback otomobili tüm kategorilerde yüksek puanlar aldı

Euro NCAP’ten beş yıldız

ERSOY YAŞAR- ersoy@otosafari.com

PSA Peugeot Citroën ve Toyota Motor Avrupa, Yeni Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller ve Toyota Proace modellerini vitrine çıkarıyor. Yeni modeller, özel kullanımlar için Kombi, profesyonel kullanımlar için ise Shuttle versiyonlarıyla tüketicinin beğenisine sunulacak.

Böylelikle PSA Peugeot Citroën ve Toyota Motor Avrupa’nın 2012’de imzaladıkları işbirliği anlaşması sürecek. 2016’nın ilk yarısında pazara sunulacak üç yeni model, Mart’ta Cenevre Motor Show fuarında üç markanın ilgili stantlarında da tanıtılacak. 2013’te Peugeot Expert ve Citroën Jumpy bazında geliştirilen ilk Toyota Proace modeli ile başlayan işbirliğinin, şirketlerin yeni nesil araçlarda da birlikte çalışmalarıyla süregeleceği öngörülüyordu. İşbirliği, orta büyüklükteki hafif ticari araç segmentlerinde geliştirme ve üretim maliyetlerinin optimizasyonu sayesinde rekabetçi birer ‘Shuttle’ ve ‘Kombi’ versiyonlarını sunmayı amaçlıyordu. Araçlar Fransa'da Valenciennes bölgesindeki Sevelnord PSA Peugeot Citroën fabrikasında üretilecek. Toyota Motor Avrupa, bu yeni araçların geliştirme ve endüstriyel yatırım maliyetlerine katılımda bulunuyor.

***

Yeni Astra’ya Euro NCAP’ten beş yıldız

Euro NCAP, yeni Astra’yı en yüksek puan olan beş yıldız ile ödüllendirdi. Opel’in yeni kompakt beş kapılı hatchback otomobili tüm kategorilerde yüksek puanlar aldı.

Avrupa pazarındaki otomobillerin güvenlik performanslarının değerlendirilmesi düşüncesiyle 1997’de kurulan Euro NCAP (Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı), Opel’in yeni kompakt beş kapılı hatchback otomobili, yetişkin yolcu koruması, çocuk yolcu koruması, yayaların koruması ve güvenlik yardımcısı kategorilerinde yüksek puanlar aldı.

Üç parçalı hava yastığı sistemi

Yeni Astra’da yolcu kabininde sürücü ve öndeki yolcu için ön ve göğüs kafesi yan hava yastıklarının yanı sıra ön ve arka koltuklar için tam boy perde hava yastıklarından oluşan üç parçalı bir hava yastığı sistemi sunuluyor. Araç gövdesine bağlı yük limitleyiciler ile aktif gergili emniyet kemeri, koltuklara bağlı kucak kemeri ön gergisi, koltuklara entegre kayma engelleyici rampalar ile yeni Astra, maksimum yolcu güvenliği sağlayarak yaralanma ihtimalini en aza indiriyor.

Çin, elektrikli araç pazarında lider olacak
Elektrikli araçlar (EV) söz konusu olduğunda ABD’li Tesla ve Avrupalı dev markalar teknoloji ve inovasyon girişimleri ile öne çıkıyorlar. Ancak söz konusu bu araçların pazar payı olduğunda dengeler büyük ölçüde değişiyor. Bu yıl dünyada elektrikli araç satışının 600 bin adete ulaştığı düşünülürse pazarın hacminin büyüme hızı hakkında fikir verebilir. Çin, artan nüfusu ve gelişen endüstriyel yatırımlarla birlikte ülkede tehdit oluşturan hava kirliliğini kontrol altına almak için devlet politikalarını da bu yönde düzenliyor. Yapılan açıklamada ülkede bu yıl 220 ila 250 bin araç satışıyla dünyanın en büyük elektrikli araç pazarına sahip olunmasının hedeflendiği belirtildi. Çinli üreticilerin devletin elektrikli araç teşviğine hızla yanıt vermesi ve önümüzdeki yıl yatırımlarını açıklamaları da bekleniyor.

Ticari araçlarda kış lastiği zorunluluğu

Kasım 2012’de yürürlüğe giren yönetmelikle 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşıyan bütün ticari araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Yönetmelik, ticari araç sahiplerinin genelgede belirtilen özelliklerdeki kış lastikleriyle trafiğe çıkmalarını zorunlu kılıyor.

Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Kış lastiklerinin, otomobilin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta yalnızca 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.

- Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek çok önemli. M&S (Çamur&Kar), M+S ve Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında bulunuyorsa kış lastiği standartlarına uygun kabul ediliyor.

- Kış lastikleri, kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalı. Performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) bulundurulması önem taşıyor.

- Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorunluluğu bulunuyor.