Spor kamuoyunda basketbolda Euroleauge gibi önemli bir ligde elde ettiğimiz başarıların yeterince değerlendirilemediği kanısındayım...

Spor kamuoyunda basketbolda Euroleauge gibi önemli bir ligde elde ettiğimiz başarıların yeterince değerlendirilemediği kanısındayım. Euroleauge Avrupa basketbolunda çok kapsamlı ve büyük bir organizasyondur. Bütün sporseverlerin şunu çok iyi bilmelerini istiyorum. Futbolda Şampiyonlar Ligi ne ise basketbolda da Euroleuge odur. Avrupa’nın en büyük takımlarının mücadele ettiği ve en üst düzey basketbolun oynandığı bir organizasyondur. Bu ligde ülkemizi yıllardır basketbola büyük yatırım yapan Ülker ve Efes Pilsen başarı ile temsil ediyor. Artık iki güzide kulübümüz de bu ligin gediklisi oldular. Euroleauge’de uzun yıllardır oynayarak büyük bir tecrübeye sahip oldular.

Böylesine önemli bir organizasyonda oynayabilmek her kulübün harcı değil. Bu belli bir birikim ve yatırım gerektiriyor. Bu ligde şimdiye kadar en iyi derecemiz, Efes Pilsen’in elde ettiği üçüncülük olarak duruyor. Ama herkesin hayali önümüzdeki yıl Final-Four’a kalıp, Prag’da yapılacak maçlar sonunda birincilik kupasını havaya kaldırabilmek. Pazar günü Prag’da uzun maratonun ilk startı verildi ve grupların kuraları çekildi. Maalesef iki takımımız da zorlu gruplara düştüler. Tabii bu demek değil ki, tur atlayamayacaklar. Statü gereği 8 takımın yer aldığı gruplarda ilk 5’e giren takımlar bir üst tura çıkacaklar. Tabii en büyük avantaj grubu birinci sırada bitirerek ilerki turlarda daha zayıf rakiplerle eşleşebilmek.

Kura çekimi sonunda Efes Pilsen B grubunba yer alırken, Ülker C grubuna düştü. Özellikle Ülker’in yer aldığı C gurubu çok güçlü. C Grubu'nda Yunanistan'ın Panathinaikos, Rusya'nın CSKA Moskova, İtalya'nın Montepaschi Siena, İspanya'nın Real Madrid gibi Avrupa’da her zaman şampiyonluğa oynayan takımları var. Ülker’in bu grupta işi oldukça zor gözüküyor. Ancak takımlar daha yeni yeni oluşmaya başladığı için ilerleyen haftalarda Ülker’in şansını değerlendirmek daha kolay olacak. Ülker kadrosunu kaliteli yabancı oyuncularla takviye ettiği zaman başarılı olmaması için hiçbir sebep yok. Üstelik başında da Ergin Ataman gibi Avrupa’da birçok takımın istediği bir coach varken. Efes Pilsen ise Ülker’e göre daha kolay bir grupta yer aldı.

Bana göre Efes’i en fazla zorlayacak takımlar İsrail’den Maccabi Telaviv, bir diğeri ise bu sene büyük yatırımlar yapan Winterburn Barcelona olacak. Bu üç takım grup liderliği için büyük bir mücadele içine girecekler. Bu takımlara İtalya’dan bu sene büyük yatırım yapan Armani Milano da katılabilir. Efes her zaman olduğu gibi sert savunma ve akıllı hücum taktiği ile Avrupa’da başarılara imza atacaktır. Efes Pilsen’in bu sezon yaptığı transferlere de bakarsak bu lig için iddialı bir kadro kurdukları görülüyor. Ülker’den Kerem Gönlüm ve CSKA Moskova’dan Antonio Granger transferleri bunun en açık göstergeleri olarak gözüküyor. Önümüzdeki sezon bütün basketbolseverlere Euroleauge’i en iyi şekilde takip etmelerini tavsiye ediyorum.

Böylece dünya çapında çok başarılı ve kaliteli takımları zevkle izleme fırsatını yakalamış olacaklardır.

Üstelik ülkemizden Efes Pilsen ve Ülker’in başarıları ile gurur duyabilirler.