Ürdün’de eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, gözaltına alınmasından sonra ilk kez bir video kaydı yayınlayarak, kendisine verilen ‘dışarıyla iletişim kurmama’ emrine uymayacağını belirtti.

Ev hapsindeki eski Ürdün Veliaht Prensi: Emirlerine uymayacağım

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ürdün’de, eski Veliaht Prens olan Kral II. Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin ile birlikte 20 kişinin “Ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle” gözaltına alınmasının ardından, eski Veliaht Prens ilk kez avukatları aracılığıyla ev hapsinden görüntülü bir mesaj yayınladı.

Hamza bin Hüseyin, kendisine verilen ‘dışarıyla iletişim kurmama’ emrine ilişkin emirlere uymayacağını belirterek, “Şu anda adım atıp gerginliği tırmandırmak istemiyorum ama 'Dışarı çıkamazsın, tweet atamazsın, kimseyle iletişim kuramazsın, sadece ailenle görüşebilirsin' dediklerinde bunlara tabii ki uymayacağım" ifadelerini kullandı.

Eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, ayrıca dün avukatı aracılığıyla ulaştırdığı video mesajında ülke liderlerini yolsuzluk, beceriksizlik ve tacizle suçladı. Eski Veliaht Prens, kendisine yöneltilen ‘görevini kötüye kullandığı suçlamalarını’ reddedip herhangi bir komplonun parçası olmadığının altını çizdi.

1999'da Ürdün'ün veliaht prensi seçilen Hamza bin Hüseyin’in, 2004 yılında Kral Abdullah tarafından prens ünvanı alınarak tahtın varisi olmaktan men edildi.

ABD: KRAL ABDULLAH TAM DESTEĞİMİZE SAHİPTİR

Olaylarından ardından konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Haberleri yakından takip ediyoruz ve Ürdünlü yetkililerle temas içindeyiz. Kral Abdullah, ABD’nin kilit müttefikidir ve tam desteğimize sahiptir” açıklamasını yapmıştı.

Suudi Arabistan da Kral’a tam desteğini yinelediğini bildirmişti. Öte yandan Mısır, Umman, Bahreyn, BAE, Katar, Kuveyt, Lübnan, Irak, Filistin, Körfez İşbirliği Konseyi, Arap Birliği’nden de benzer açıklamalar gelmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, “Orta Doğu’da barışın kilit ülkesi Ürdün’ün istikrar ve huzurunu Türkiye’nin istikrar ve huzurundan ayrı görmüyoruz. Ürdün’de ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bazı kişilerin gözaltına alınmasıyla baş gösteren olayları endişeyle izliyoruz” ifadeleri kullanılmıştı