İmece Ev İşçileri Sendikası’nın açıkladığı koronavirüs salgını döneminde ev işçilerinin yaşadıklarına ilişkin raporda, 10 saat çalıştırılanların olduğuna dikkat çekildi. Ev işçisi kadınların sözlerine yer verilen raporda, “Köle olmadığımız fark edilmeli” denildi

Ev işçileri köle değil

Haber Merkezi

İmece Ev İşçileri Sendikası, koronavirüs salgını döneminde ev işçilerinin yaşadığı hak gasplarına yönelik raporunu açıkladı. 60’tan fazla ev işçisiyle görüşülerek hazırlanan ‘Covid-19 Salgın Süreci Raporu’nda, ev işçilerine çalışma hayatının zorluklarına ilişkin birtakım sorular yöneltildi.

Ev işçisi kadınların büyük çoğunluğunun salgın sürecinde işten çıkartıldığı belirtilen raporda, “Genel olarak ev işlerinde çalışma saatlerinin uzun olduğundan şikâyetçiler; öyle ki günlük 10 saat çalışanlar var. Bazılarının molası yok. İşverenler tatile gidip geldiklerinde biriken ev işlerinin kendilerini zorladığını belirtiyorlar. Salgın döneminde çalış

anlar ise evin bütün bireylerinin karantinada olmasından dolayı iş yüklerinin birkaç kat arttığını ifade ediyor” dendi.

TALEBİMİZ GÜVENLİ GELECEK

Birçok ev işçisinin haklarını bilmediğine vurgu yapılan raporda, çoğu işçinin sigortasız çalıştırıldığına değinildi. Salgın sürecinde işçilerin kira ve faturalarını ödeyemediği belirtilen raporda, işçilerin anlatımlarına da yer verildi:

* “Kayıt dışı çalıştığımız için hiçbir sosyal hakkımız yok. Geçirdiğim iş kazası sonrası yürüttüğüm hukuki süreçte birçok hakkımı öğrendim, tabii ki bu yeterli değil. Bir ev işçisi olarak talebim güvenceli iş, güvenceli gelecek.”

* “Ev işçisi olarak taleplerimiz öncelikle diğer işçiler gibi muamele görmek, emeğimizin karşılığını almak. Bir günlük temizliğe gittiğimiz evlerin kölesi olmadığımızı fark etmeliler.”

* “16 yıldır ev işçisiyim. 18 yıl aradan sonra hamile kaldım ve bu birçok sıkıntı yaşamama neden oldu. İşverenlerime hamileliğimi söyleyemedim işime son verirler diye, korona sebebiyle eşim işsiz kaldığı için çalışmaya devam ettim.”

KORUMA SAĞLANMALI

Raporda sendikanın talepleri şöyle sıralandı:
* İşsizlik yardımları, ev işçilerini kapsayacak biçimde genişletilmelidir.
* Sosyal koruma kapsamı, kayıt dışı ev işçilerini de kapsayacak şekilde genişletilmeli.
* Ev işçilerine ev işlerine gittikleri vakit; koruyucu gereç ve salgınla ilgili yeterli bilgi sağlanmalıdır.