Depremlerin etkilediği kentlerde yaşayan milyonlarca kişi evsiz kaldı ve bölgeden yoğun göç başladı. Bu durum depremzedelerin göç ettiği Ege Bölgesi’nde kira artışlarını da beraberinde getirdi.

Ev kiralamak bile hayal oldu
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Depremlerin ardından milyonlarca yurttaş evsiz kalırken kentlerden zorunlu göç başladı. Deprem bölgesinde konut stokları hızla eridi, fiyatlar yükseldi. 11 ilde ortalama fiyat artışı yüzde 33’e, kira artışı yüzde 56’ya kadar çıktı. Göç alan çevre illerde ise kira fırsatçılığı sürüyor. Kira bedelini iki katına çıkaran da var, ödeme alamama düşüncesiyle depremzedeye ev vermeyen de.


Endeks verilerine göre, deprem mağduru yurttaşların göç ettiği illerin birçoğunda kira bedelleri bu süreçte oldukça yükseldi. Deprem sonrası kiralar Muğla’da yüzde 20, İzmir’de yüzde 16 arttı. Böylece İzmir’deki kira fiyat artışı son bir yılda yüzde 100’ü geçti.

Birçok noktada depremzedelere evlerini ücretsiz açanların yanı sıra depremzedeye ev vermek istemeyenler de bulunuyor. Büyük şehirlerde ise ev sahiplerinin eski kiracılarını “Depremzede akrabam var” diyerek evden çıkarmaya çalıştığı ve evi yüksek fiyatla yeniden kiralamaya çalıştığı bildirildi.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu,”İzmir bir deprem geçirdi. Bu depremden kaynaklı elimizde konut açığımız var. Pandemi sonrası üniversitelerin açılmasıyla birlikte konut açığından da kaynaklı kiralar yükseldi. Ekonomik şartlar da üzerine eklenince kiralar bugünkü yüksek fiyatlara geldi. Bu durumun en büyük nedeni konut açığıdır” dedi. İzmir’deki depremin ardından evlerini kaybeden birçok kişinin hâlâ kiralık evlerde yaşadığının altını çizen Güleroğlu, “Tahminime göre İzmir’deki 3 yıl önceki depremden sonra evlerini kaybedenlerden yaklaşık yüzde 30’u kendi evlerine geçti. İzmir bir üniversite şehri ve yurtdışından da sürekli göç alan bir kent. İzmir bu kadar yüksek göç aldığı için konut açığı var. Arzın talebi karşılayamamasından dolayı ev fiyatları yükseliyor. Maraş’ta gerçekleşen depremlerden sonraki göç de bunun üzerine eklenince mevcut tablo ortaya çıktı. Zaman içerisinde konut açığı daha da artacak. İzmir’de konut açığı olduğu sürece bu fiyatlar da yükselebilir. Şu anda ortalama olarak İzmir’de iki artı bir evlerin fiyatları 10 bin lira civarında. Semtine göre 6 bin liraya kadar düşüyor ancak bazı semtlerde de 10 bin liranın üstüne çıkıyor. Maalesef evler çok yüksek fiyatlara tutulabiliyor” diye konuştu.