Evden çıkamayanlar anılarını tazeledi

Koronavirüs nedeniyle evden çıkamayanlar kendilerini meşgul edecek çeşitli yollar arıyor. ABD’de yaşayan yazar Isaac Fitzgerald, Twitter hesabından koronavirüs nedeniyle evden dışarı çıkamayan kullanıcılarına evlerindeki en anlamlı eşyaları paylaşmalarını istedi. Yüzlerce fotoğrafın geldiği paylaşımla ilgili uzmanlar, bunun yükselen koronavirüs paniği ile başa çıkmanın sağlıklı bir yolu olduğunu söylüyor.

Yahoo’da yer alan habere göre yazar Fitzgerald, son seyahati nedeniyle önlem olarak kendini evinde karantinaya aldı. Evde olduğu süre boyunca kendine eğlenceli uğraşlar bulmak isteyen Fitzgerald, duvara asılı bir kılıca odaklandı ve onun için ne anlama geldiğini düşündü. “İnsanların etraflarında tuttukları değerli nesneleri duymak gerçekten merak ediyordum. Onları çok fazla fark etmiyoruz, belki de görmeyi bile bırakıyoruz” diyen Fitzgerald, ilk olarak Bhutan Kralı tarafından on yıl önce kendisine verilen küçük bir kılıcı paylaştı.

Fitzgerald’ın paylaşımına ‘büyükanneme ait bir çay fincanı’, ‘16 yaşındaki oğlumun boyadığı annemin portresi’, ‘Hiç görmediğim büyükbabama ait 2. Dünya Savaşı’ndan kalan çakmak’ gibi yüzlerce cevap geldi.

Kullanıcılar paylaşıma ilgi gösterirken anılarının tekrardan canlandığını dile getirdi.

STRESLİ OLANLAR İÇİN OLUMLU

Yale Psikiyatri ve Sinirbilim Merkezi’nden Prof. Dr. Rajita Sinha, sosyal medyada bu tür paylaşımların kendisini stresli hissedenler için olumlu faydaları olabileceğinin altını çizdi. Stresli başa çıkma yöntemlerinden biri olduğunu vurgulayan Sinha, “Stresin kontrol edilemediği ve hayatın öngörülemez olduğu bir durumdayız. Bu yüzden insanlar stresi hafifletebilecek, olumlu anılar hakkında düşünmelerini sağlayacak şeyler yapmak istiyorlar” dedi.

Sinha, bu süreçte sosyal medyanın olumlu faydalarının olabileceğine dikkat çekerek “Bu paylaşımlar zihnimizi gerçekten özgür bırakıyor, bize tekrar kontrol veriyorlar, bizi insanlara bağlıyorlar” diye konuştu.