Evimize ekmek götüremiyoruz

Berkay SAĞOL

SALGINA karşı alınan yeni kısıtlama kararı sadece küçük esnafı zor duruma bırakmadı, seyyar satıcılar da perişan halde. İzmir, geçimini seyyar satıcılık yaparak sağlayanların sayısı bir hayli fazla bir şehir.

Kendisi de seyyar satıcı olan İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, kent genelinde 200 bin seyyar satıcı olduğunu aktardı. Zor durumda olduklarını vurgulayan Laçin, şunları dile getirdi:


"Yağmur, çamur demeden sürekli sokakta ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Yazın su satıyoruz, kışın yağmurlarda şemsiye satıyoruz. Pandemi süreciyle birlikte evlerimize ekmek götüremez duruma geldik. Sokağa çıkma kısıtlamaları ekstra kötü etkiledi. Seyyar satıcıların hiçbir güvencesi yok, günübirlik geçinen arkadaşlarımız. Günlük kazandıkları para maksimum 100 liraydı, pandemi sürecinde insanların günlük kazancı 30 liraya düştü. Seyyar satıcılar açlığa terk edildi.”


ARTIK BİZİ GÖRÜN

Laçin, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz seyyarlar haklarımızın tanınmasını istiyoruz. Artık bizi de görsünler, yasallaştırsınlar. Bu insanlar gerekirse vergisini, işgaliyesini versin. Bizlerin de sosyal güvenceleri olsun. Bizler de insanca yaşamak istiyoruz. Vergi mevzuatı ve belediyelerin yetkilileri sorunlarımızın çözümü için son derece uygun. Sayın Valimiz ile belediye başkanımız lütfen bizim sesimize kulak versin. Evimize bir lokma ekmek paramızı, alnımızın teri ile götürme fırsatı bulalım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Tunç Soyer ve İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger’den bizlere destek olmasını istiyoruz.”