Evrensel’e verilen ceza mutlaka geri çekilmeli
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ile birlikte 19 uluslararası basın, ifade özgürlüğü ve insan hakları örgütü, İngilizce ve Türkçe yayımladıkları ortak açıklamayla Basın İlan Kurumu’na (BİK) Evrensel'in kamu ilanı alma hakkına yönelik iptal kararını derhal geri çekme çağrısı yaptı.

Kurumların ortak açıklaması şöyle:

"BİK, gazetelerin yayın hayatı için hayati önem taşıyan kamu ilanlarının bağımsız ve adil bir biçimde dağıtılmasında düzenleyici bir rol oynamalıdır, eleştirel haber kurumlarını baskılayarak sansür mekanizmasını yaygınlaştırmada değil.

Son üç yıl içinde, basın özgürlüğü kurumları, Eylül 2019’da verilen Evrensel’e yönelik ilan durdurma cezasının kaldırılması için BİK’e pek çok kez çağrıda bulundu. 10 Avrupa Parlamentosu üyesi, dönemin BİK Başkanı Rıdvan Duran’a ortak mektup göndererek bu çağrıya destek vermişti. Şubat 2020’de Duran ile IPI öncülüğünde yüz yüze düzenlenen bir toplantıda bu talep ve endişeler dile getirilmiş olmasına rağmen, ilan durdurma cezası kaldırılmamıştı.

Sözcü, Cumhuriyet, Evrensel ve BirGün gazetelerinin toplu başvurusuna yönelik Anayasa Mahkemesi’nin 10 Ağustos 2022 tarihli kararında, bu gazetelere verilen arka arkaya ve keyfi ilan kesme cezalarının basın ve ifade özgürlüklerini ihlal ettiğini belirtti. Türkiye vatandaşlarının habere erişimi üzerindeki olumsuz etkileri ve tüm bunların hali hazırda daralmakta olan sivil alana olumsuz katkısı hakkında büyük endişe içerisindeyiz. O nedenle, bir kez daha Basın İlan Kurumu’na Evrensel gazetesinin ilan yayımlama hakkının iptalinin geri çekilmesi için çağrı yapıyoruz."