Doğu ve GüneyAsya ülkelerini bir hafta önce vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami ardından, bölgede felaketleri


Doğu ve GüneyAsya ülkelerini bir hafta önce vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami ardından, bölgede felaketlerin ardı arkası kesilmiyor. Açlık,susuzluk, salgın hastalık tehlikesi, yanardağ faaliyeti derken dün Sumatra'nın batı kıyıları açıklarında 7 ve 6.5 büyüklüğünde iki sarsıntı daha meydana geldi. Yeni depremler sonrası tsunami tehlikesi bulunmadığı açıklandı.

ÖLENLERİN SAYISI 150 BİNE ULAŞTI

Felaket bölgesinde ölenlerin sayısının 150 bine ulaştığı bildirildi. En büyük kaybın Endonezya'nın Aceh Eyaletinde yaşandığını belirten BM yetkilileri, hayatını kaybedenlerin tam sayısının, kaybolan onlarca kişiden dolayı tam olarak bilinmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Acey'te de binlerce kişinin hala kayıp olduğu bildiriliyor. 4 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği Tayland'ın Başbakanı Thaksin Shinawatra ise,ülkesinde ölenlerin sayısının 7 ile 8 bin arasında olabileceğini söyledi.

Felaketten en çok etkilenen ülkelerden Sri Lanka, tsunamiden sonra şimdi de su baskınlarıyla boğuşuyor. Ülkenin doğusundaki Ampara bölgesinde aşırı yağışlar nedeniyle tsunamiden kurtulanların yerleştirildiği 10 kampı su bastı. Tsunamide evleri yıkılan binlerce kişinin yerleştirildiği bu kamplardan bazılarında su seviyesinin 1 metreyi geçtiği kaydedildi. Deprem ve tsunamide büyük zarar gören Sri Lanka'da ayrıca 14 bin kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

'KUMSAL MELEĞİ' TİLLY

Felaketin büyük zarar verdiği Tayland'da 20 yaşındaki bir İngiliz kız coğrafya bilgisi sayesinde 100 kişiyi ölümden kurtardı. İngiliz The Sun gazetesinin haberine göre, Tilly adındaki kız, depremin ardından, Noel tatilinden iki hafta önce deniz altındaki depremler ve tsunami konusunda aldığı dersi hatırlayınca, Tayland kıyılarını tsunaminin vuracağını anladı. Tilly, gazeteye yaptığı açıklamada, ''Öğretmenlerimizden Andrew Kearnay, bize depremleri ve tsunaminin nasıl meydana geldiğini anlatmıştı. Kumsaldayken su garipleşti, kabarcıklar çıkmaya, sular çekilmeye başladı. Neler olduğunu, tsunaminin geldiğini anladım ve anneme haber verdim'' dedi. Annesine, ''Kumsaldan ayrılmalıyız anne..hem de şimdi'' diyen İngiliz öğrencinin uyarısıyla Phukent adasınıdaki Maikhao kumsalının ve yakınlardaki otelin tahliye edildiği ve buradaki 100 kadar kişiden ölen olmadığı belirtildi. Bölge sakinleri, Tilly'ye ''Kumsal meleği'' adını taktı.