Süreyya Berfe

ey-sairler-ey-secici-kurul-uyeleri-ey-okurlar-104358-1.

- Yeni bir şiir kitabı var: Erdal Alova, Birinci Çoğul Şarkı. İş Bankası Kültür Yayınlarınca yayınlandı.
Beklemezdim, ummazdım Erdal’dan diyemiyorum çünkü önceki çalışmalarından ipuçlarını az da olsa vermişti. Ama bu kadarını; bir başyapıt yazacağını nerden bilebilirdim? Bu kitap şiirimiz için bir kazançtır. Son yıllarda okuduğum en iyi şiir kitabı, üstelik tematik.
Melih (Cevdet Anday) Bey bir sohbetimizde sormuştu:
“Süreyya beyciğim sizin kuşaktan, daha sonrakilerden tematik şiir yazan çıkmayacak mı?” diye.

“Mümkün mü Melih Bey? Kolları Bağlı Odysseus, Ölümsüzlük Ardında Gılgamış, Troya Önünde Atlar nasıl yazılır? Benzerleri bile zor yazılır.”
“Neden yazılmasın? Daha iyileri yazılabilir. İnanıyorum ki bir gün yazılacak elbet.”
Keşke Melih Bey hayatta olsaydı ve Erdal’ın kitabını okusaydı.
Ey Şairler!
Bu kitabı mutlaka okuyun. Üzerinde düşünün. Alova’yla aynı çağda yaşadığınız için gurur duyun. Çevrenizdeki şairlere de okutun.
Ey Seçici Kurul Üyeleri!
2016’daki bütün ödülleri bu kitabıyla hak etti Alova. Onun bu önemli çalışmasını , şiirimizi özümsemiş şairliğini taçlandırın.
Ey Okurlar!
Şiirimizin geldiği, vardığı, ulaştığı düzeyi görmek, anlamak için bu kitabı mutlaka okuyun. Ama bir sakınca var: Bu şiiri ölçü alıp değerlendirmeye kalkmayın diğer şiirleri. Çünkü bu müstesna bir örnek.
Bu kadar ince elenip sık dokunur mu? Yazılı ve sözlü kaynaklar kendilerine yaraşan canı bu kadar doğal bulur, buluşur mu?
Varol Alova!
İkinci cildi sabırsızlıkla bekliyorum. Sizin de bekleyeceğinize inanıyorum.
Bu yazı bir hatır gönül, göklere çıkarma yazısı değil; özellikle belirtmek isterim. Amacım bu güzel kitabın gözden kaçmamasını sağlamak.

ey-sairler-ey-secici-kurul-uyeleri-ey-okurlar-104359-1.

- Gelin Başı, Hanımların Dikkatine, Antabus gibi kitapların yazarı Seray Şahiner, BirGün gazetesi, OT dergisi gibi süreli yayınlarda yazdığı yazılarla dikkati çekiyor. Şahiner’in yazılarında ülkenin politik gündemi yok yalnızca; İstanbul’un kimi kenar mahallelerinin günlük yaşamına ilişkin anekdotlar, muhalif kadın ve gençlerin yaşamlarından kesitler, dert paylaşmalar, artık ‘nostalji’ye dönüşen eski sinemamıza, müziğimize hatırlı bakışlar, portreler, güncel hırgürle ilgili muzip, ironik görüşler, değerlendirmeler... Kelimenin tam anlamıyla ‘olaylara sokaktan bakan’ bir aktivistin mizahi, muhalif yazılarını göreceksiniz bu kitapta.

ey-sairler-ey-secici-kurul-uyeleri-ey-okurlar-104360-1.

- Eğitimin toplumsal hareketliliği sağlayan başlıca etmenlerden biri olduğu savı, bugün, ortak kanının değişmez unsurlarından biri olarak kendini kabul ettirmiş gibidir. Bu idealden “sapma” olarak eğitime erişimdeki eşitsizlikler ise, ya olması doğal ancak elden geldiğince düzeltilebilecek ekonomik eşitsizlikler ya da olması en az diğeri kadar doğal ancak düzeltilmesi o kadar da kolay olmayan “kişisel yetenek” farklılıkları çerçevesinde kavranılır. Bourdieu ve Passeron’un elinizdeki kitaptaki müdahalesi tam da bu iki argüman düzeyinde şekillenir.