Eylem sırasında ‘yol kesme’ye ceza verilmesi ihlal sayıldı

Anayasa Mahkemesi, Eskişehir’de düzenlenen bir gösteriye katılan 5 kişiye, yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle idari para cezası verilmesini hak ihlali saydı. Polis tutanaklarına göre, gösterinin yirmi dakika sürmesini dikkate alan Anayasa Mahkemesi, bu kısa süre içinde katlanılması zor veya imkânsız bir zarar ya da zarar tehlikesiyle karşılaşıldığına ilişkin hâkimlik tarafından bir değerlendirmede bulunulmadığına işaret etti.

Yüksek Mahkeme, “Trafik akışını kısa süreli durdurmak ya da aksatmak veya trafiği tehlikeye düşürmek gibi fiiller, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılmasının belli bir düzeye kadar doğal sonucu olabilir” tespitini yaptı.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesini protesto için 2014’te Eskişehir’de düzenlenen gösteriye katılan 5 kişi hakkında, yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle ayrı ayrı 356 lira idari para cezası verildi.

Başvurucuların idari para cezasına yaptıkları itiraz, Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliğince reddedildi. Kararın kesin olması nedeniyle başvurucular, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğini öne sürdü.

Başvuruları ele alan Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vererek, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için kararın bir örneğinin Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine karar verdi.