Yapı Yol Sen üyesi Karaçay'ın KESK eylemine katılmaktan aldığı 'uyarı' cezası AİHM tarafından 'haksız' bulundu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), KESK'in düzenlediği eyleme katılan Yapı Yol Sen üyesi Erhan Karaçay adlı memura verilen 'uyarma' cezasının haksız olduğuna karar verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir "Karar, Türk sendikacılık hayatı bakımından önemli bir gelişmedir" dedi.

Daşdemir, Yapı Yol Sen Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "5 Eylül 2002 tarihinde memur maaşlarının protesto edilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla yapılan eyleme katılan Erhan Karaçay, çalıştığı kurumdan aldığı disiplin cezası nedeniyle AİHM'e bireysel başvuru yaptı. Mahkeme, verilen cezanın demokratik bir toplumda kabul edilemeyeceği şeklinde karar verdi" diye konuştu. Kararın uyarma ve kınama cezalarına karşı yargıya başvurunun önünü açtığını ifade eden Daşdemir şunları kaydetti: "Söz konusu karar, sendikal eylemlerin idare kararıyla baskılanmasının ve disiplin cezasına konu edilmesinin 'sendikal örgütlenme hakkı'nı ihlal ettiğini ortaya koymaktadır. Bizler, KESK ve bağlı sendikalar olarak, sendikal eylemlere katılımın meşru bir hak olduğunu her zaman söyledik. Nitekim AİHM'in aldığı karar bizi haklı çıkarttı. Kararın diğer bir önemli yönü ise kamu çalışanlarının sendikal eylemlere katılmaları nedeniyle ceza almasının demokratik toplumda kabul edilemeyeceğine vurgu yapılmasıdır".

"Toplusözleşme ve grev hakkı sendikal hak için vazgeçilmez koşuldur" diyen Daşdemir, AİHM'in kararı doğrultusunda, Hükümete ve parlamentoya görevler düştüğünü de belirtti. ÖZLEM ZORCAN ANKARA