Sanayisinde 250 bin işçi nüfusu bulunan Antep’te zam talebiyle yeni direniş süreci başlayacağı öngörülüyor. BİRTEK-SEN Başkanı Türkmen “1 Mayıs bize umut oldu. Yeni direnişlerin geleceğini öngörüyoruz” dedi.

Eylemler bitti mi sandın!

Rıfat KIRCI

Türkiye’nin önemli işçi kentlerinden birisi de Antep. 2 milyonun üzerinde yurttaşın yaşadığı Antep’in sanayi bölgesinde 250 bine yakın işçi nüfusu bulunuyor. Sanayi bölgesinde ağırlık tekstil ve dokuma sektöründe. Şubat ayında ücret artışı talebiyle başlayan ve 35 fabrikaya yayılan eylemler önemli ölçüde kazanım elde etse de yapılan zamlar çoktan eridi. Kuvvetli bir sendikal örgütlülüğün olmadığı ilde 1 Mayıs’a katılım ise son yıllara göre yüksek oldu. Antep’te örgütlenen ve zam talebiyle direnen işçilerin kuruluşunda yer aldığı Birleşik Tekstil, Deri ve Dokuma İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Başkanı Mehmet Türkmen’le eylemlilik sürecini, 1 Mayıs’ı ve sonrasında ne olacağını konuştuk. Türkmen 1 Mayıs’ın umut olduğunu ve ücret artışı talebiyle yeni eylemlilik süreçlerinin başlayabileceğini söyledi.

SON 6 YILIN EN KİTLESEL 1 MAYIS’I

Türkmen 1 Mayıs’a giden süreci şöyle değerlendirdi: “2016’dan bu yana 1 Mayıs zayıf geçiyor. Bu geçen 6 yılı değerlendirdiğimizde en kitlesel 1 Mayıs oldu diyebiliriz. Bin 500 kişilik bir katılım vardı. Antep’in sadece sanayi bölgesini düşünecek olursak böyle bir katılım şüphesiz ki çok zayıf. Ancak bunun 2 nedeni var: Birincisi Antep’teki işçilerin neredeyse tamamının örgütsüz olması. Sendikasız ve örgütsüz çalışıyor olmaları. İkincisi ise sendikaların 1 Mayıs’ın güçlü geçmesi için yeterli çalışmıyor hatta bazı sendikaların 1 Mayıs’ı hiç gündemlerine dahi almıyor olmaları. Bütün bunlara rağmen son 1 Mayıs umut vericiydi.”

BİRTEK-SEN’in şubat ayında yapılan eylemlerin arasında kurulduğunu 1 Mayıs’a TÜMTİS’ten sonra en kalabalık katılan sendika olduğunu aktaran Türkmen şunları söyledi: “Bizim ilk 1 Mayıs’ımızdı. Büyük çoğunlukla Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tekstil ve dokuma işçilerinin kuruluşuna öncülük ettiği bir sendika. Başpınar işçileriyle 1 Mayıs’ta yerimizi almamız son derece anlamlıydı.”

DİRENİŞLER İÇİN ÖRGÜTLÜ VE HAZIRLIKLI OLACAĞIZ

Örgütlü olmayan işçilerin 1 Mayıs’a katılımının yetersiz olduğunu vurgulayan Türkmen bu durumun kırılacağını söyledi. Türkmen şöyle konuştu: “Direnişler oldu, zam talebiyle ortaya çıkan direnişlerdi. Yüzde 50 oranında açıklanan zam oranlarını kabul etmeyip direnişe geçmişti işçiler. Birkaç fabrikada başlayıp 40 gün boyunca 35 fabrikaya yayılmıştı eylemler. Bu eylemler sonucunda eylemlerin yaşandığı ve bunların etkilediği pek çok fabrikada yüzde 60-70 zamlar yapıldı. Ancak bu zamlar işçinin eline geçmeden eridi. Her gün faturalara zamlar gelmeye devam ediyor. İşçilerin bu maaşlarla bırakın geçinmeyi tok kalması mümkün değil. BİRTEK-SEN olarak bu ücretler, enflasyon karşısında işçilerin yıl sonunu beklemesi geçinmesi mümkün değil. İşçiler için 6’ncı ayda gerçek enflasyonun üzerinde, kayıpları telafi edecek bir ek zam talebiyle kampanya örgütleme kararı aldık. Önümüzdeki en önemli görev bu. Başta Antep olmak üzere her yerde insanca yaşanacak bir ücret ve çalışma koşullarının ağırlığına karşı mücadele örgütlemek öncelikli görevimiz. Bizim öngörümüz haziran, temmuz aylarında işçiler için ek zam talebinin daha çok öne çıkacağı ve şubat ayındaki benzer direnişlerin ortaya çıkacağı yönünde. Buna hazırlıklı olacağız. Bu sürecin daha örgütlü ve birleşik bir hareket olarak ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız.”