Eylemler fast food’u da vuracak

HABER MERKEZİ

DİSK’e bağlı Gıda-İş ve Dev Turizm İş sendikaları dünyaca ünlü fast food markalarının Türkiye’deki işletme haklarını elinde tutan Ata Holding’e bağlı TAB Gıda’yı protesto etti. İstanbul ve İzmir’de yapılan eylemlerde işçilerin insanlık dışı çalışma koşulları ve ücret düşüklüğüne dikkat çekilerek sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması istendi.

Gıda-İş ve Dev Turizm-İş, TAB Gıda bünyesindeki Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci ve Usta Dönerci işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve sendikalaşmalarının önündeki engellere karşı şirketin İstanbul Beşiktaş’taki genel merkezi önünde eylem yaptı.


Basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ülkenin dört bir yanında çeşitli iş kollarından işçilerin zamlara, yetersiz ücretlere, işten atmalara ve sendikalaşmanın önündeki engellere karşı ayakta olduğunu hatırlattı. Aslan, “Fast food işçileriyle, kurye işçilerinin sorunları iç içedir. Aynı sorunları yaşıyoruz. Dolayısıyla mücadeleyi de ortaklaştıracağız. Tüm fast food işçilerine çağrımız, örgütlenelim, direnişte olan işçilerle birlikte olalım” dedi.

TAB Gıda işçilerinin koşullara itiraz ettiğini ifade eden Aslan, “Pandemi süresince aylık bin 200 ila bin 400 liraya geçinmek zorunda bırakılan işçiler olarak insan yerine konmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Üzerimizde baskılar eksik olmuyor” diyen Aslan işçiler yaşadığı sorunları şöyle anlattı: “Fazla mesailerimiz ödenmiyor. Mobbinge maruz kalıyoruz. Ücretlerimiz düşük, çalışma saatlerimiz uzun. Angarya hiç bitmiyor. Hakkını arayan, ses çıkaran işçi arkadaşlarımız kapının önüne konuyor, şubeler arasında sürgün yaşanıyor. Çalıştığımız şirketler, markalar milyonlarca, milyarlarca para kazanırken, fast food işçileri olarak bizler açlık sınırına yakın ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz. Örgütlenmek isteyen, sendikalaşmak isteyen işçi kardeşlerimiz hemen işten atılıyor. Bizler fast food çalışanları olarak artık yapılan baskılara, düşük ücrete ve insanlık dışı çalışma koşullarına hayır diyoruz. Örgütleneceğiz, haklarımızı alacağız.”
Sendikalar İzmir’de ise Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Fastfood çalışanları insanca ücret, insanca çalışmak, insanca yaşamak istiyor” yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Fastfood işçisi yalnız değildir”, “İnsanca bir ücret istiyoruz” sloganları atıldı.