Eylemlere kanlı saldırı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sudan’da 25 Ekim askeri darbesinden bu yana darbe karşıtı protestolarda kanlı saldırılar yaşanıyor. Başkent Hartum’da 17 Kasım’da düzenlenen eylemlerde 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle can kaybı 39’a yükseldi. Darbe karşıtı eylemleri destekleyen Sudan Doktorlar Komitesi, güvenlik güçlerinin göstericilere gerçek mermilerle müdahale ettiğini açıkladı.


YARALANAN EYLEMCİLER HASTANEDE TUTUKLANDI

Hayatını kaybeden ve yaralananların çoğunun baş, göğüs ve boyunlarından hedef alındığını belirten Komite, eylemcilerin saldırılara rağmen derme çatma barikatlar arkasında mücadele ettiğini ifade etti. Açıklamada, saldırılarda yaralanan eylemcilerin hastanelerde tutuklandığı ve haberleşmeyi önlemek için ülkenin birçok kentinde internet kesintileri uygulandığı aktarıldı.

Yaşanan can kayıplarının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Bürosu’ndan "itidal" çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Barışçıl protestoculara yönelik şiddeti kınıyoruz ve insan haklarının korunması çağrısında bulunuyoruz" denildi. ABD’nin Afrika İşleri Bürosu yetkilisi Molly Phee, geçen hafta cunta heyetiyle yaptığı görüşme de ev hapsinde tutulan devrik Başbakan Abdullah Hamduk’un görevine iade edilmesini talep etmişti.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan 25 Ekim’de askeri darbeyle yönetimi ele geçirmiş, Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmıştı. Burhan, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu. Burhan, daha sonra yayımladığı kararnameyle daha önce feshettiği Egemenlik Konseyi’ni (Devlet Başkanlığı) yeniden kurmuş, Konsey’in başkanlığına kendisini, yardımcılığına ise Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu’yu getirmişti. Burhan, 11 Kasım’da, Dagalu ve Konsey’in 8 üyesi ise 12 Kasım’da yemin ederek göreve başlamıştı.